Uit een studie van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht in samenwerking met het Centraal Veterinair Instituut blijkt dat ESBL-producerende bacterën ook bij honden en katten zijn te vinden.

Hond
©Roger Bunting

Bij ongeveer de helft van onderzochte gezonde honden en katten met diarree, blijkt dat ze ESBL-producerende bacteriën (ziekenhuisbacterie) bij zich dragen als onderdeel van de darmflora. De studie had maar een beperkte omvang, daarom kan er alleen met grote voorzichtigheid uitspraak gedaan worden over de algemene populatie gezelschapsdieren.

Circuleren

Buiten kijf staat wel dat ESBL-producerende bacteriën inmiddels dus naast bij vee ook bij huisdieren circuleren. Verdere uitspraken over risico’s van ESBL-producerende bacteriën bij gezelschapsdieren voor de mens kunnen nog niet worden gedaan.

In het nieuws

ESBL-producerende bacteriën zijn de laatste tijd vaak in het nieuws. Steeds vaker duiken klinische infecties op als gevolg van de bacteriën bij mens en voedsel producerende dieren. Dergelijke infecties zijn moeilijk te behandelen, omdat er sprake is van resistentie voor beta-lactam antibiotica, maar ook voor andere medicatie. Met betrekking tot de epidemiologie van ESBL-producerende bacteriën is nog veel onbekend. Ook over hoe de verspreiding van de bacteriën in zijn werk gaat is meer onderzoek nodig.

Bron ©PiepVandaag.nl