De Britse overheid heeft aangekondigd 27 nieuwe, beschermde zeegebieden aan te wijzen, om het zeeleven rond de Engelse kust beter te beschermen.

Zeepaardje - Engelse wateren
Foto: macropoulos / Foter.com / CC BY-NC-ND

De zogenaamde MCZ’s (Marine Conservation Zones) zullen zeepaardjes, koraal en oesterbedden beschermen van bagger- en trawling-activiteiten. Beschermingsorganisatie Marine Conservation Society is blij met de beslissing, maar waarschuwt tegelijkertijd omdat de aangewezen gebieden maar minder dan een vierde bedragen van het gewenste aantal MCZ’s om een ecologisch coherent gebied te krijgen.

127 MCZ’s geadviseerd

Vorig jaar december rolde uit een twee jaar durend onderzoek het advies om 127 MCZ’s aan te wijzen om de populatiekrimp van vissen, kreeften, oesters en zeepaardjes te stoppen. Eerder dit jaar werd dit advies al omgezet naar slechts 31 zones en nu dan is men uitgekomen op maar 27 beschermde gebieden. Een beslissing voor de aanwijzing van nog twee gebieden moet nog vallen.

De teleurstelling onder de beschermingsorganisaties was in eerste instantie groot, totdat de Britse minister van milieu Richard Benyon, aankondigde te willen investeren in onderzoek naar de haalbaarheid van het toewijzen van meer zones in de toekomst. De hoop is dan ook dat de anders MCZ’s er in later stadium alsnog komen.

Bron ©PiepVandaag.nl