Emailactie: Circus zonder (wilde) dieren in Stadsdeel Zuid-Amsterdam

Update 2: Het Parool heeft inmiddels over de actie geschreven.

Update 1: De actie voor Circus zonder (wilde) dieren in Stadsdeel Zuid-Amsterdam gaat na ruim 1500 verstuurde emails en overvolle mailboxen verder als petitie waarvan alle handtekeningen zullen worden aangeboden aan de stadsdeelraadsleden. Blijf vooral tekenen! PiepVandaag houdt je op de hoogte.

Circus Herman Renz heeft voor komende augustus een vergunning aangevraagd in stadsdeel Zuid-Amsterdam. Zoals bekend is, maakt circus Herman Renz gebruik van wilde dieren in zijn shows zoals tijgers, witte leeuwen en zelfs ligers (kruising tussen een leeuw en een tijger).

TijgerOp 25 januari jongstleden heeft stadsdeel Zuid een nieuwe Nota Dierenbeleid aangenomen. In deze nota staat dat er “geen juridische grond voor het stadsdeel is om vergunningen voor evenementen met wilde dieren te weigeren.”

Het kan ook anders! De gemeente Heemskerk heeft in 2007 zelf initiatief genomen om circussen met wilde dieren te weren.

Bent u ook van mening dat circussen met wilde dieren niet meer van deze tijd zijn? Stuur dan een email via onderstaand formulier naar de stadsdeelraadsleden en het dagelijks bestuur en vraag hun om het Heemskerk model toe te passen.

Deze actie is opgezet namens: Partij voor de Dieren Amsterdam, De Dierenbescherming Amsterdam, Wilde Dieren de Tent Uit en PiepVandaag.nl
[emailpetition id=”6″]
[signaturelist id=”6″]

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. DIT MOET STOPPEN!
  wilde dieren horen abosluuuuuut niet thuis in een circus, zo zie je maar de mensheid is EGOISTISCH.
  omdat (wij) ik spreek niet voormezelf, het leuk vinden om naar te kijken moeten hun kunstjes doen?
  hey! en nu komt het redelijkste van allemaal! als het dier zijn mening wil geven door alleen de enige manier ( agressie te uiten ) krijgt hij/zij een spuitje? wat zijn we toch goed bezig!, we zijn overal mee bezig tegenwoordig maar de ”” natuur ”” word vergeten.. terwijl de wereld is ontstaan uit natuur! zoooooooo ongelofelijk logisch allemaal en toch gaat er meer dan de helft van de wereld naar het circus.. gelukkig zijn er ook mensen die de zelfde mening als mij hebben en zo veele met ons!!!!!!! en helaas zijn er ook heeeeeeeeeeel veel mensen met een slechte persoonlijkheid, kortom een slecht mens!
  we moeten mekaar helpen! ik ga binnenkort handtekenings verzamelen en opsturen naar dierenbescherming als jullie allemaaaal mee helpen dan komt het echt wel goed! door stil te zitten niet! helaas:(

 2. Janneke Vloet zegt:

  Ik zal ook nooit naar een circus gaan. Wat een schijnvertoning. Allemaal lachen, gieren, brullen om dieren die onnatuurlijke kunstjes vertonen die ze bv geleerd hebben door stroomstokken tegen hun poten te houden. Geen enkel dier vertoont uit zichzelf zo’n onnatuurlijk gedrag. Een uurtje mogen ze loslopen in de tent om onnatuurlijke kunsten te vertonen om daarna weer terug te gaan naar hun kooien van 3 bij 4 waar ze enkel kunnen ijsberen. Het is gewoon dierenmishandeling. Wilde dieren worden nooit tam, want dat zit ingebakken in hun instinct. Het kan lijken of ze tam zijn,maar ze zijn dan erg ongelukkig omdat ze onnatuurlijk leven. Het kan ophouden als mensen gewoon niet meer naar het circus gaan. Op deze manier dragen ze eigenlijk bij aan de dierenmishandeling (indirect).

 3. c.commijs zegt:

  Helamaal goed. In Nijmegen hebben we hulp gehad van Bite Back om voor aanvang te flyeren. Het zet de bezoekers wel aan het denken. Sommige mensen reageren echt grof, zelfs met hun kinderen erbij, maar ja…..gewoon bovenstaan en niets terug zeggen. Succes

 4. Netty Meelen zegt:

  Als kind al had ik een afkeer van het circus. Mij deed je erg geen plezier meer. Dat kwam voornamelijk door al die prachtige, treurige (wilde) dieren en ook die paarden, die daar domme kunstjes moesten doen, terwijl de zweep knalde.
  Lang geleden heeft een beer toen een vrouw aangevallen en verwond. De beer werd meteen afgemaakt en die vrouw was zo zielig. Niemand vroeg zich toen af of dieren wel in een circus thuis horen en waarom die beer zo agressief was. Ik herinner me dat ik het net goed vond voor die vrouw. Toen, als kind, voelde ik me heel alleen in mijn mening, die ik niet hardop durfde uit te spreken. Daarom ben ik zo blij dat tegenwoordig blijkt dat er veel meer mensen zijn die dieren in een circus vreselijk vinden. Uiteindelijk gaat het ons lukken ze uit het circus te verbannen!!!

  • ik had precies t zelfde ik liep huillend weg uit t circuss en me ma gaf me groot gelijk!
   wees trots op je karakter en je persoonlijkheid want dat is een goed teken!!

 5. Regina zegt:

  Wilde dieren horen in zijn of haar oorspronkelijke habitat en vooral niet vastgeketend of in een kooi waar je je bijna niet in kunt bewegen. Als er dan ook weer eens een circuscaravaan ergens een stadje aandoet, dan denk ik arme dieren….. Ik zal er ook nooit naar toe gaan en heb dit gelukkig ook nooit gedaan, ik kan het gewoon niet aanzien dat die dieren van die stomme kunstjes moeten doen, belachelijk gewoon! Ze moeten het gewoon verbieden.

 6. Tonny van Haalen zegt:

  Dieren horen in de natuur! Als kind vond ik het al vreselijk om naar het circus te gaan. Ik begrijp nu helemaal waarom ik toen dat gevoel had.

 7. Dit soort dierenleed moet echt stoppen. We leven toch in een beschaafde wereld.
  Dieren dwangmatig kunstjes aanleren ter vermaak van de mens …. dat hoort in de prehistorie thuis.
  Als een mens een andere mens dwangmatig kunstje aanleert dan schreeuwen we moord en brand over mishandeling en rechten, waarom niet bij dieren ? In mijn ogen moet de hele wetboek onderste boven gekeerd worden en nieuwe wetten opstellen waarbij dieren ook rechten hebben.
  Dierenmishandeling op welke manier dan ook hoort en mag niet in deze tijd en hoort ten strengste verboden te worden.

 8. ikvind het niet goed dieren in het circus ze moeten in kleine hokjes en aan de ketting en kustjes doen wat hun en ik ook niet leuk vinden wand dat leren ze de dieren heel erg gemeen aan dieren horen in de natuur in de vrije leven

  • De mens: Je zou je bijna schamen om een mens te zijn. Wij, de veroorzaker van zoveel leed. Oorlogsleed. Dierenleed. Wij, de mens die zich laat verleiden door geld. Geld verdienen aan dieren die voor ons vermaak al het leed moeten ondergaan. Geef de vrijheid terug aan de dieren, zodat wij met een goed gevoel het woordje VRIJHEID oprecht uit kunnen en uit durven te spreken.

   PS. Gelukkig zijn er heel veel mensen met het hart op de goede plaats. Laten wij zo goed mogelijk zorgen voor een leven in VRIJHEID voor zowel mens als dier.

 9. Dieren hebben ons zoveel te geven, wij als mens hebben de taak hier met vertrouwen en respect mee om te gaan. Laat de bewustwording, het laten “zijn” de overhand nemen op het ego.

  “Animals do not understand the way we live, but they sure do understand the way we give”

  • Deze dieren in het circus staan onder de verantwoordelijkheid van de circuseigenaren. Het is al lang en breed bekend dat dieren in het circus mishandelend worden.

   Deze dieren hebben geen keuze. Zij zitten in opgesloten in kooien. Het leven waarvoor ze geboren zijn is hen doelbewust ontnomen ter vermaak van de mens.

 10. MARIJKE zegt:

  IK VIND HET AFSCHUWELIJK DIE BEESTEN IN N CIRCUS .EN MET DE ZWEEP SLAAN BIJ DIE TYGERS.HO ZOUDEN ZEI T VINDEN.ALS HET EENS ANDERS OM WAS.EN BIJ DIE OLIFANTEN MET DIE VERSCHRIKKELIJKE STOK MET HAAK .HET IS NIET NODIG. IK ZIE ZE LIEVER IN DE VRIJJE NATUUR WAAR ZE THUIS HOREN.HOE ZOUDEN WIJ HET VINDEN OM OP GESLOTEN TE ZITTEN IN N HOK .EN MAAR KUNSTJES VERTONEN.LAAT HET DIER GEWOON HET BEEST ZIJN .ZOALS HET HOORT.GR SARINDA

 11. Laten al degene die dit leed veroorzaken zelf maar in een kooi gaan zitten en 365 dagen per jaar kunstjes doen.
  Doen ze het niet goed, dan maar met de zweep erover kunnen ze het zelf eens voelen wat het is.

 12. Helga Burkhart zegt:

  Er wordt geld ingezameld tegen kanker, hart- en vaatziekten, Jantje beton e.v.a., maar men realiseert zich niet dat we daarvoor verzekerd zijn dan wel er (dik) belasting voor betalen. De verhoudingen zijn zoek en de regering lacht zich rot en blijft zodoende bezuinigen! Laten we daarom eindelijk eens iets ondersteunen waar ECHT behoefte aan is en waar wij als mensheid de grootste boosdoeners in zijn.
  Dieren zijn weerloos en moeten in alle opzichten en te allen tijde het onderspit delven. Als ik dierenleed zie krimpt mijn hart ineen en krijg ik een knoop in mijn maag.

 13. Hoop dat berichtje dat ik net plaatste op http://demirandabuurt.weblog.nl onder categorie Leefbaarheid wat handtekeningen zal opleveren. Besteedde eerdere jaren al aandacht aan deze dierenkwelling, zoals ook voor de leeuwen (de koning van de jungle) die in een veel te klein kooitje worden gehouden tijdens de circusperiode.

  • jannie zegt:

   Een Grote grijze olifant op zijn achterste zittend op een rond krukje kunstjes doen…………………is maar 1 woord voor
   WALGELIJK….en indd de koning van de jungle in te kleine kooien, mijn hart huilt als ik dat zie, dus echt alle wilde dieren nu maar eens voorgoed de tent uit.Ik hoop uit de grond van mijn hart deze aktie gaat slagen, zoniet dan gaan we door tot dat het wel lukt. Men weet niet wat ze de onschuldige dieren aan doen,( En dat alleen voor menselijk plezier, dus allemaal de petitie tekenen.

 14. Het meest verschrikkelijke is nog de onverschilligheid van het volk dat het circus bezoekt.
  Dat houdt immers deze absurditeit in stand. Van die van het ciircus hoeft men niet veel goeds te verwachten, vermoedik tenminste.

 15. Serpil Cein zegt:

  Na ooit 1 bezoek in mijn leven aan een circus in Hilversum, omdat mijn dochtertje erg benieuwd was, wist ik direct dat ik een grote fout maakte toen ik plaatsnam om entertained te worden. Halverwege de voorstelling ben ik ook meteen vertrokken. Mijn dochtertje was toen 4, maar begreep waarom wij naar huis gingen. Dit moet stoppen!!

 16. Eline van Franeker zegt:

  Dieren horen helemaal niet meer in een circus thuis en zeker wilde dieren niet, die horen in de natuur thuis. Het circus met dieren is absoluut niet meer van deze tijd, is een overblijfsel uit het verleden, het is toch verschrikkelijk onnatuurlijk om tijgers, leeuwen en olifanten kunstjes te zien doen. Een circus met clowns en acrobaten past veel meer in deze tijd, mensen die mensen vermaken! Dus STOPPEN met vergunningen verlenen voor circussen die met dieren werken, alle dieren!

 17. Victoria zegt:

  Ganstrekken doen we toch ook niet meer?
  Ik wil maar zeggen: wilde dieren kunstjes laten doen voor een publiek stamt uit een tijd dat men er nog van uit ging dat dieren toch geen pijn voelden, laat staan emoties bezaten. Een tijd dat men de mens als heer en meester van de schepping beschouwde, en die positie graag gedemonstreerd zag door het onderwerpen van wat wild was. Het voortschrijdend wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen eeuw heeft ervoor gezorgd dat we nu totaal anders naar de natuur kijken en ermee omgaan. Hoe lang moet het nog duren voor daar de logische consequenties uit volgen? Natuurlijk houden dompteurs van hun dieren, en zullen ze er zo goed mogelijk voor zorgen. Zeker hebben circusdieren op hun ‘standplaats’ vaak meer ruimte dan dierentuinbewoners. Maar dat kan toch geen argument zijn om levenslang met levend groot wild te slepen en het kunstjes aan te leren waarvan we allang weten dat ze tot stress en trauma’s leiden? Een toren olifanten, of tijgers die door hoepels springen, dat zou toch niemand meer moeten willen?

 18. H.M. Lubach zegt:

  Ik word ZO verschrikkelijk verdrietig en moedeloos van al het misbruik van prachtige wilde- en gedomesticeerde dieren overal ter wereld, puur en alleen voor het financiele gewin! De mens is een egoistisch en wreed wezen en deze terreur MOET ophouden! NU!

  • Alicia zegt:

   Ben het hier helemaal mee eens!
   De dierentuin is net zo erg, net als dierenwinkels die dieren verkopen zoals vogels, schildpadden enz.
   Dat zijn toch geen knuffel beesten?

  • M. Dagany zegt:

   Ik ben het helemaal eens met wat H.M. Lubach schrijft. U had het niet beter kunnen verwoorden.
   Als we dit nu allemaal, overal ter wereld, eens ter harte zouden nemen!!

   Als overheden zich ervoor zouden inzetten om diegenen die er hun broodwinning van hebben gemaakt anderszins te compenseren, zou er al veel gewonnen zijn.

 19. Yvonne Keulen zegt:

  Walgelijk…geld verdienen over de rug van een dier. Daarvoor zijn ze niet op de wereld gezet.
  Olifanten moesten eens weten hoe ze sterk ze zijn! Mensen die naar het circus gaan en kinderen meenemen zijn in mijn ogen geen dierenliefhebbers want dit doe je een dier niet aan voor je eigen plezier……en je kind leer je er ook niks mee. Ik rij al jaren met een sticker op mijn auto.
  Alle wilde dieren de tent uit…….die voor iedereen die achter me rijdt, goed leesbaar is en ze misschien eens aan het denken zet. Wij moeten OOK voor deze dieren opkomen. Daarom teken ik ….

  • jannie zegt:

   Yvonne, hoe kan je aan zo’n sticker komen.
   Graag een reaktie en alvast bedankt.

 20. paula zegt:

  schandalig dat deze dieren nog steeds moeten optreden!!!
  Deze prachtige dieren horen in de natuur thuis, en NIET in een circus!!!

 21. anja van lith zegt:

  per direct afschaffen.
  mensen willen in hun waarde gelaten worden, dus de dieren hebben ook het recht om hun in hun waarde te laten.
  kunnen circus mensen niks orginelers bedenken, en hebben ze daarom de dieren nodig om een succes van een circus te maken, diep triest.
  zullen we de rollen eens omdraaien, dat de dieren kunstjes met mensen moeten gaan doen, wat denk je dan wat er over blijft??????

 22. Elsie De Vriese zegt:

  Ze moesten de dierentemmers zelf in een hok steken, en hun al die trukjes laten doen.
  Ze moesten zich schamen om weerloze dieren, zo te behandelen.

  trouwens geen enkel dier verdiend om mishandeld te worden.

 23. Henk Leentvaar zegt:

  Het gaat hier domweg om ernstige dierenmishandeling. De dieren worden met geweld getraind, hun wil wordt op geweldadige wijze gebroken. Daar zijn al vele undercover opnames van gemaakt. Zelfl Job Lijfgering (ex dompteur) geeft dat toe. Al zouden circussen zonder wilde dieren geen publiek meer trekken, dan rechtvaardigt dat nog geenszins het rotleven van dieren in circussen. Bovendien floreren er een aantal circussen zonder wilde dieren, zoals het cirque du soleil. Wij kunnen het probleem simpel oplossen, gewoon niet meer naar circussen met wilde dieren gaan !.

 24. Wat heeft het voor zin om zeldzame dieren te fokken als ze toch niet terug naar de natuur kunnen?
  Is een leven in een beperkte ruimte( waar de dieren geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen) nog wel LEVEN?

 25. Annette Eelzak zegt:

  Het is niet te begrijpen, dat je over de rug van deze dieren, die in feite toch mishandeld worden, je geld wil en ook nog kan verdienen.
  Dit verdient toch zeker geen centje respect en al helemaal niet meer in deze tijd!

 26. wilma zegt:

  eerst de dieren uit het circus en dan uit de dierentuinen, want een olifant, tijger, leeuw enz. horen daar ook niet thuis

 27. Corrie zegt:

  het moet maar eens afgelopen zijn met gebruiken van dieren voor wat dan ook , afblijven met je handen en zorgen dat de dieren in de natuur kunnen rondlopen want daar horen ze ,… dus blijf met je handen van de dieren af,..

 28. Ik demonstreerde in 1992 al tegen circus Renz met Peta. We flyerden voor de tent en waren verkleed als wilde dieren. We werden vervolgens bedreigd door het circuspersoneel, gefilmd en geintimideerd. Ik vind het ontzettend droevig en ook schokkend dat nu, 20 jaar later, wilde dieren in circussen nog steeds niet verboden zijn :(

 29. Tobias zegt:

  De leefomgeving van deze circusdieren is minder dan 1% van hun natuurlijke leefomgeving. Ik zou de circusbazen wel eens is met dat percentage willen confronteren. Hoe voelt het om in een kooi te zitten en de hele dag dezelfde kunstjes te vertonen onder leiding van een meerdere?! Het is belachelijk dat dit nog kan en moet gewoon verboden worden. Acrobatiek hoort in een circus, geen wilde dieren!

  • Ik begrijp niet hoe die circusbazen/medewerkers het voor elkaar krijgen elke dag opnieuw naar die mooie krachtige dieren te kijken opgesloten in kleine kooien. Voor mij volledig onbegrijpelijk dat deze mensen nog een fatsoenlijke nachtrust hebben. Wat zijn dat voor mensen, hebben ze geen geweten? Elke vorm van dieren opsluiting of gebruikmaking van dieren, waarvan je weet dat je een dier uit zijn natuurlijke omgeving hebt geplukt, is voor mij misdadig. Directeur van circus Renz heeft het houden van wilde dieren altijd vergoelijkt door te zeggen dat de dieren het goed bij hem hebben. Ik weet zeker als het dier de keus heeft, of in het circus te werken of in de vrije natuur te mogen leven met alle ongemakken, de keus voor het dier gauw gemaakt is. Geld stink en maakt kapot!!!!

 30. René zegt:

  Uiteraard teken ik. Het moet eens een keer afgelopen zijn met die dierenmishandeling. Nooit zal ik naar een circus gaan met wilde dieren. Eigenlijk alleen als er helemaal geen dieren aan te pas komen. Het is een middeleeuws raar gebruik waar een beetje nadenkend mens niet heen zal gaan. Maar helaas zijn er nog velen die dat niet begrijpen of het niet interesseert. Kort van medeleven zullen we maar zeggen.

 31. Enny Bellen zegt:

  Laat het a u b ophouden ,en laat ze ook een dierenleven leven !!! .lekker vrij zoals dat hoort ,en geen mensenleven !!! wij willen toch ook geen dierenleven !!!.

 32. Denise zegt:

  Helemaal mee eens weg met de dieren in het circus !!

  Het is zo zielig al die beesten in een kooi ,snap niet dat mensen naar een circus gaan met dieren!

  Dit hoort niet!!

 33. Reindert Bakker zegt:

  Circus dieren zijn geen wilde dieren, maar zijn in circussen of dierentuinen geboren. Dieren vangen in het wild voor circus en zoo mag al jaren niet meer. Ze terugzetten in het “wild” is doodsvonnis voor deze dieren, daar kan PvdD toch geen voorstander van zijn. Trouwens maak je maar druk om mensen die illegaal dieren op Marktplaats verkopen.

  • René zegt:

   Toch nog iemand die het niet begrijpt. De term wilde dieren hoort bij dieren die je niet als huisdier moet en mag houden. Die dus in de wildernis horen te leven waar ze hun sociale gedrag kunnen beleven. Dat is dus niet in een kooi in een hobbelwagen die van hot naar her gaat. Ooit eens nagedacht hoe je een olifant zover krijgt om van die idiote kunstjes te laten doen? Kijk op Youtube en verbaas je over die enorme mishandelingen.

  • Je moet je om beide druk maken. Het is niet of het een of het ander. De mentaliteit van de mensheid moet een omslag gaan maken. Natuurlijk kunnen deze dieren niet meer terug in het wild. Maar er moeten ook geen nieuwe dieren meer bij komen in het circus. Hoe prachtig is het cirque du soleil niet.
   Zo kan het ook.

  • mona peeters zegt:

   Het gaat om hun voorvaderen. Die stammen dus wel degelijk af van een wild dier. In een onnatuurlijke omgeving geboren om op rare manieren kunstjes moeten leren omdat mensen het leuk vinden om een tijger door een (brandende) hoepel te zien springe. Tjonge, jonge wat vreselijk vermaak wij mensen verkiezen. Je kunt ervoor zorgen dat er geen meer geboren worden.
   Word boos van dit soort meningen over circusdieren. HET HOORT GEWOON NIET!!!!

 34. T Altink zegt:

  Wilde dieren horen echt niet in een circus. Inzichten veranderen. Het heen en weer slepen met die dieren, de kooien, de veel te kleine en onnatuurlijke omstandigheden, de volstrekt ontoereikende leefomstandigheden voor de dieren…

  Stadsdeel Zuid, ga mee met de tijd, en verleen geen vergunning voor een circus met wilde dieren meer!

 35. Hou circus zoals het hoort, met vertier en kunsten van clowns, acrobaten of kijk naar Cirque du Soleil en laat de dieren lkker hun leven leven. liefst met een fijne omgeving en liefde!

 36. marlies Meershoek zegt:

  Laat de mensen maar kunstjes doen als ze dat leuk vinden en laat de dieren met rust, die kunnen niet voor zichzelf beslissen,worden alleen maar uitgebuit.

 37. Super actie! In plaats van zich te verzetten doet circus Renz er beter aan het voortouw te nemen en te laten zien dat circussen uitstekend zonder dieren kunnen!

  P.S. Online actief tegen dierenleed? Check http://www.3dayz.com: dé online protest-site tegen dierenleed! (Engelstalig)

 38. Betty Croonen zegt:

  Het kan echt anders, zonder deze prachtige wilde dieren te misbruiken. Kijk maar naar Cirque du Soleil, daar komt geen dier aan te pas. Daar worden de dieren gespeeld door mensen…

 39. Jan Bleeker zegt:

  Ik heb de petitie getekend want die domme kunstjes die die prachtige dieren moeten maken is beneden hun waardigheid.En vlak niet uit de methode’s die ze af en toe gebruiken om ze die kunstjes te laten doen.Dat zit tegen dierenmishandeling aan.

 40. L. Peeters zegt:

  Goed initiatief, ik heb getekend en een link op m’n FB pagina geplaatst.
  Laat deze onzin snel tot het verleden behoren!
  Bescherm de dieren tegen de beesten!

 41. Supergoeie actie!! Het ge-/misbruiken van (wilde) dieren, puur en alleen voor menselijk vermaak is zó egocentrisch en ouderwets!!

  • Yvonne Keulen zegt:

   Walgelijk…geld verdienen over de rug van een dier. Daarvoor zijn ze niet op de wereld gezet.
   Olifanten moesten eens weten hoe ze sterk ze zijn! Mensen die naar het circus gaan en kinderen meenemen zijn in mijn ogen geen dierenliefhebbers want dit doe je een dier niet aan voor je eigen plezier……en je kind leer je er ook niks mee. Ik rij al jaren met een sticker op mijn auto.
   Alle wilde dieren de tent uit…….die voor iedereen die achter me rijdt, goed leesbaar is en ze misschien eens aan het denken zet. Wij moeten OOK voor deze dieren opkomen. Daarom teken ik ….

   • Carolien Oornink zegt:

    Ik vind het een schande dat dieren opgeofferd worden voor menselijke plezieren.