Veel ouderen en veel huisdieren zitten overdag alleen. Sofie Brouwer (29) uit Amsterdam presenteerde vier maanden geleden het landelijke project Oopoeh met het doel mens en dier bij elkaar te brengen. Oo­poeh staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Inmiddels hebben zich zo’n 150 senioren en 300 dierenbezitters gemeld voor het oppasproject. Begin juli vindt de officiële aftrap in het Amsterdamse Vondelpark plaats, gaat een nieuwe website de lucht in en worden betrokkenen aan elkaar gekoppeld.

Oopoeh

Het idee voor Oopoeh ontstond enkele jaren geleden bij de Amsterdamse. Ze kwam als maker van televisieprogramma’s en reclamecampagnes veel met senioren in contact.

“Ouderen krijgen in Nederland niet het respect dat ze verdienen. De berichtgeving in de media is veelal negatief als zouden senioren een kostenpost vormen en vooral hulpbehoevend zijn”, aldus Brouwer. “Mijn ervaring is anders. Ik leer veel van hen en beleef het nodige plezier met ouderen. Het oppasproject biedt senioren de kans om te genieten van dieren, het prikkelt hen om activiteiten te ondernemen en levert hun nieuwe contacten met mensen op. Diereneigenaren kunnen hun hond, kat, kanarie of marmot op hun beurt met een gerust hart bij ouderen achterlaten.”

Huisdieren hebben een positief effect op mensen. “Ik heb me in de aanloop naar dit project in verschillende onderzoeken verdiept. De gezondheid van mensen met huisdieren blijkt vooruit te gaan. Ze worden actiever, zorgen beter voor zichzelf en kloppen minder vaak bij hun huisarts aan.”

Brouwer polste ouderenorganisaties, buurtcentra en zorginstellingen over haar plan. “De reacties waren overwegend positief, maar senioren vroegen zich wel af welke speelruimte ze overhielden als ze de zorg voor een huisdier op zich zouden nemen. De ouderen staan bij ons centraal. Zij mogen aangeven hoe vaak en wanneer ze op een huisdier willen passen. Als ze het niet meer zien zitten, kunnen ze stoppen. Het is de bedoeling dat één huisdier aan een oudere wordt gekoppeld. Op die manier kan er een band met het dier worden opgebouwd en ontstaan er contacten met de eigenaar van het huisdier.”

Elke 55-plusser kan zich melden bij de oppascentrale. Of hij nu thuis of in een verzorgingshuis woont. Het enige criterium is dat hij in staat moet zijn verantwoordelijkheid voor een dier te dragen. Van de aangemelde oppassers is 60 procent vrouw. Het gros van de ingeschreven dieren is hond of kat, daarna volgen knaagdieren, vogels en vissen. Maar ook gekko’s en wandelende takken zijn op zoek naar een oppasbaasje. Begin juli vinden de eerste kennismakingsgesprekken tussen senioren en dierenbezitters plaats. “Deze ontmoetingen worden door ons geregeld, maar het is voor ons niet mogelijk om daarbij te zijn. Is er een match dan volgt een proefperiode van een maand. De kosten van de oppas zullen maandelijks circa 5 euro bedragen.”

Voor meer informatie: www.oopoeh.nl tel. 0294-284414 ©PiepVandaag.nl