De Nederlandse natuurorganisaties ShadowView en The Internet of Life hebben in samenwerking met African Parks het eerste Smart Park ter wereld gecreëerd in Akagera National Park, Rwanda. Met een state of the art sensornetwerk biedt de Smart Park-oplossing nieuwe mogelijkheden voor het wildreservaat om bedreigde dieren en de natuur beter te beschermen.

Smart Park
Foto: ShadowView

Het 1122 km2 grote reservaat werd voorzien van een privaat LoRaWAN communicatienetwerk om zo data te kunnen verzamelen van verschillende sensoren. De sensoren, die gegevens en locaties doorgeven, zijn bevestigd aan rangers, voertuigen van personeel en bezoekers, en gereedschap. Met deze informatie kunnen de parkbeheerders beter worden aangestuurd. De afgelopen zes maanden is de techniek uitgebreid getest in het Afrikaanse wildpark.

Jes Gruner, parkmanager van Akagera:

“Deze technologie biedt enorme mogelijkheden, is eenvoudig en betaalbaar. De oplossing heeft er in Akagera voor gezorgd dat we de logistiek van voertuigen en personeel beter konden managen. We krijgen nu op een centrale plek een live overzicht van bewegingen en werkzaamheden in het park. Het grootste voordeel is dat dit systeem meer veiligheid biedt voor onze dieren en het groeiende aantal toeristen. Deze techniek kan een ware game changer worden voor natuurbescherming in Afrika.”

Laurens de Groot, oprichter van ShadowView:

“Een aantal jaar geleden begonnen we met de inzet van de drones in wildreservaten. Hoewel we regelmatig succes hadden, voelde het niet als een oplossing. Met Smart Parks hebben we dat gevoel wel. Doordat we veel meer informatie binnenkrijgen, kunnen we veel beter stroperij voorkomen. En bovendien, deze technologie staat nog in de kinderschoenen en gaat zich alleen maar verbeteren. Uiteindelijk willen we er een soort ‘Jurassic Park’ van maken, waarin alles gemonitord kan worden en we de criminelen buiten kunnen houden. En uiteraard zonder het dierenleed zoals in de film.”

De controlekamer | Foto: ShadowView

De sensordata wordt in de controlekamer van het park gepresenteerd in een gebruiksvriendelijke webapplicatie. De locaties van de trackers worden real time geüpdatet. Samen met andere data die wordt verzameld, van bijvoorbeeld de bewegingen van olifanten en leeuwen, krijgen de managers en de rangers een grondiger beeld van bewegingen in afgelegen gebieden, die voorheen moeilijk te beheren waren. Dit wordt ook wel ‘real time situational awareness’ genoemd en de informatie is van vitaal belang bij het beschermen van bedreigde dieren tegen moderne gevaren.

Tim van Dam, projectleider van Smart Parks:

“Het is jammer dat je veel technologische projecten en initiatieven voorbij ziet komen die niet verder komen dan een prototype. Smart Parks is het bewijs dat het ook anders kan. Wij zijn het prototype stadium nu echt voorbij en beschermen inmiddels twee Nationale Parken in Afrika met dit systeem. Een van onze missies is het direct beschermen van de neushoorn. Dit doen we door het plaatsen van een van onze sensoren in de hoorn van het dier. Gedurende 2 jaar zal deze sensor de positie doorgeven aan de rangers, zodat ze hem of haar goed kunnen beschermen. We gaan dit dit jaar al implementeren in Afrika”.

ShadowView en The Internet of Life gaan door met het verbeteren van de Smart Park-oplossing in Akagera National Park. Vervolgstappen zijn het aanbrengen van sensoren op bedreigde dieren, het aanbrengen van hekwerksensoren, het monitoren van cameravallen en het monitoren van machines en installaties.

Van Dam:

“Dit project is mogelijk gemaakt door enorm veel passie te combineren met heel hard werken. Onze installaties hangen op 35 meter hoogte en zijn in sommige gevallen alleen bereikbaar na een klimtocht van 1 uur lopen. De samenwerking tussen onze mensen en de lokale teams in Rwanda zorgen voor een geweldige duurzame aanpak, want tijdens de eerste installatie dragen we direct kennis over en kan bij nodige uitbreiding vertrouwd worden op lokale kennis en vaardigheden.”

Laurens de Groot:

“Ook deze week kwamen er weer verontrustende cijfers binnen over het aantal gestroopte neushoorns in Afrika. Alleen al dit jaar zijn er meer dan 500 neushoorns gestroopt in Zuid Afrika. Onze ambitie is om de komende jaren een aantal van dit soort beschermde gebieden om te bouwen tot Smart Parks. We weten nu hoe het moet. Deze komende periode zullen we druk zijn met het verven van de nodige fondsen. Iedere hulp is welkom en kan zich melden via de ShadowView website. En niet alleen geld is nodig, maar ook expertise en een groter netwerk. Kortom iedereen met goede ideeën is welkom om contact te zoeken. We zijn heel klein begonnen in Tanzania met een proof concept, daarna zijn we aan de slag gegaan met African Parks om de business case op te bouwen. Nu we dit voor elkaar hebben gekregen, willen we dit opschalen want in principe is deze technologie toepasbaar op alle wildparken.”

 

Wat maakt de ‘Smart Park’ oplossing uniek?

  • Smart Park is zwaarbeveiligd en nauwelijks te hacken;
  • Het systeem en de sensoren werken volledig op zonne-energie;
  • Het systeem is in de afgelopen zes maanden geen enkele keer offline geweest;
  • Vergeleken met het versturen van een SMS (0.02 EUR per SMS bericht) bespaart Smart Park meer dan 500.000 EUR per jaar op basis van 100 sensoren;
  • De communicatie-infrastructuur biedt de mogelijkheid om live video streams te ontvangen van beveiligingscamera’s;
  • Het Smart Park netwerk werkt lokaal en vereist geen internetverbinding om te functioneren. Vaak is dit juist een van de grote limiterende factoren in uitgestrekte gebieden in Afrika en de rest van de wereld;

Bekijk hieronder een videmo over Smart Parks:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Persbericht ShadowView ©AnimalsToday