Charlotte Harrison kocht voor 25 pond op eBay een bevrucht emoe-ei en broedde dit ei in 47 dagen succesvol uit tot een klein emoetje. Charlotte hoopte Kevin, zoals de emoe heet, te kunnen houden als huisdier, maar hier stak de RSPCA een stokje voor.

Emoe-ei
Emoe| Foto anke meijer via Compfight cc

Twee medewerkers van de RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) gingen bij Charlotte op bezoek nadat er beelden van Kevin op het internet opdoken.  De medewerkers lieten haar weten dat haar driekamerappartement niet groot genoeg was om een emoe op te voeden. Emoes zijn na struisvogels de grootste vogels en worden zo’n 1 meter 80 lang en wegen rond de 20 kg. In het wild leven ze de eerste 18 maanden bij hun moeder. Volgens de RSPCA kunnen ze agressief worden naar hun eigenaren, omdat ze hen soms als seksuele partner zien. Emoes zijn alles behalve kieskeurig, dus eigenaren moeten oppassen wat er in de buurt ligt en er voor zorgen dat ze niet zomaar alles op eten. Ook hebben ze water, stof en modder nodig om in te baden om zo hun veren in goede conditie te houden. Emoes zijn gevoelig voor geluid en snel gestrest. Alles behalve geschikt als huisdier dus.

Overdracht
Met pijn in haar hart heeft Charlotte Kevin overgedragen aan de RSPCA, die hem vervolgens weer heeft ondergebracht bij een specialist.  Ze laat weten kapot te zijn door het verlies van haar huisdier, maar ze begrijpt dat Kevin niet bij haar kon blijven wonen. Met de RSPCA-medewerkers heeft zij de afspraak gemaakt dat ze op de hoogte wordt gehouden van hoe het met Kevin gaat. Charlotte Harisson:

“Het is zo stil zonder Kevin. In de tijd dat hij bij ons was werd hij aanbeden en was een onderdeel van de familie. Ik voelde me zo beschermend naar hem toe en de kinderen hielden van hem. Ik was aangedaan toen iemand de RSPCA tipte naar aanleiding van de video’s op internet, omdat we een warm nest voor Kevin hadden gecreëerd ook voor als hij groter zou zijn – we hebben hem goed behandeld en ik heb al mijn uitzoekwerk gedaan.”

Op zijn laatste dag bij de familie Harisson kwam Charlotte er achter dat Kevin, net als in de Disney film ‘Up’ een vrouwtje was.

“Ik moet huilen toen wij afscheid namen, maar een kwam een lach op mijn gezicht toen ik me realiseerde dat hij een eigenlijk een zij was, net als Kevin in Up.”

De RSPCA maakt zich zorgen over het aantal exotische dieren dat als huisdier wordt gehouden. Mensen schaffen deze dieren aan zonder te beseffen hoe lastig het is om ze te houden. De RSPCA moedigt mensen die overwegen een exotisch dier in huis te nemen dan ook aan om zoveel mogelijk informatie te verschaffen en na te denken of het dier wel geschikt is als huisdier voordat zij overgaan tot de aanschaf ervan.

Bron: Mirror ©PiepVandaag.nl Lianne Raat