Ecoducten in provincie Utrecht worden op groter worden schaal misbruikt door illegale bezoekers. Motorrijders, mountainbikers en hondenbaasjes overtreden de regels door de ecoducten, die zijn aangelegd om dieren van de Veluwe tot aan het Gooimeer een veilige weg te bieden, voor verkeerde doeleinden te gebruiken.

Ecoduct Leusderheide - Ecoducten
Ecoduct Leusderheide | Foto: Wikimedia Commons Joostik

Boswachters van het Utrechtse landschap gaan nu weer strenger controleren. Door eerdere bezuinigingen zijn de controles de afgelopen jaren afgenomen, wat geresulteerd heeft in meer overtredingen. Ook stroperij komt veelvuldig op de ecoducten voor.

In Zeist heeft de brandweer recentelijk een kat aangetroffen die met zijn pootje vast was komen te zitten in een wildklem op één van de ecoducten. ‘Asociaal en rampzalig’ noemt boswachter Joris Hellevoort de situatie. Ondanks de vele moeite en geld die in de ecoducten worden gestoken zijn er toch stropers die de situatie zien als een kans het wild op de ecoducten de dood in te jagen. Maar niet alleen stropers vormen een gevaar, ook recreanten gebruiken de wildpassages om de wegen over te steken. Ondanks dat borden aangeven dat de meeste ecoducten niet bestemd zijn voor mensen, neemt het aantal menselijke bezoekers steeds meer toe, aldus de boswachters van het Utrechtse Landschap. Tijdens een vergadering hebben de boswachters dan ook besloten zelf meer controles te gaan uitvoeren, om overtredingen en misdrijven tegen te gaan.

‘Er moet nu werk van gemaakt worden, anders loopt het uit de hand’, aldus Hellevoort.

Milieupolitie Midden-Nederland zegt dat er in het gebied nog met dertig rechercheurs misdrijven opgespoord worden, waarvan voornamelijk milieudelicten en stroperij.

‘Een wildklem plaatsen is een misdrijf dat zeker zal worden onderzocht.’ zegt politiewoordvoerder Leonie Bosselaar.

Met strengere controles hopen de boswachters en de milieupolitie het aantal delicten en misdrijven terug te kunnen dringen, en het wild op de ecoducten hun verdiende vrijheid terug te kunnen geven.

Bron: Utrechts Dagblad & RTV-Utrecht ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk