Earth HourHet in 2006 voor het eerst door het WNF in Australië georganiseerde Earth Hour heeft zich in zes jaar tijd uitgebreid tot een wereldwijd fenomeen. In 2011 deden 5251 steden in 135 landen om 20.30 plaatselijke tijd een uur het licht uit in het laatste weekend van maart. Dit jaar heeft André Kuipers, ambassadeur van het WNF, vanuit het ISS het beste uitzicht van alle Nederlanders.

“Vanzelfsprekend doe ik mee met Earth Hour, want er bestaat geen beter manier om de aandacht te vragen voor de toekomst van de aarde.”

Ons huidige consumentengedrag zet de aarde onder druk. We hebben haar nodig voor ons drinkwater, voedsel, grondstoffen en zuurstof. Echter, wat wij op dit moment in een jaar opmaken, kost de aarde anderhalf jaar om aan te vullen. We putten niet eens langzaam, maar zeker uit. Wij mensen moeten dus op zoek naar andere, duurzame oplossingen om onze druk op de aarde te verlichten. Het vestigen van wereldwijde aandacht hierop is de reden dat Earth Hour in het leven is geroepen.

Om het collectieve bewustzijn te vergroten worden iconische gebouwen gevraagd deel te nemen. Gebouwen als het Sydney Opera House, de Golden Gate Bridge, het Colosseum en de Erasmusbrug in Rotterdam geven al een aantal jaar gehoor aan dit verzoek. Sinds 2009 doet tevens het hoofdkantoor van de VN de lichten uit tijdens Earth Hour. Ook op televisie en het internet wordt meegedaan. Zo is Google in 2008 een uur op zwart gegaan en sinds 2009 voert National Geographic Channel tijdens Earth Hour een aangepaste programmering.

Earth Hour

Verschillende steden komen na het bewuste uur met cijfers naar buiten over de dalingen in het verbruik van energie. Sceptici gebruiken deze cijfers om te benadrukken dat dit uur een druppel op de gloeiende plaat is en dus van weinig effect. Weinig effect is echter nog altijd beter dan geen effect en daar komt bij dat het doel van Earth Hour bewustwording is, vergelijkbaar met de Warme Truien Dag.

Earth Hour 2012 heeft als thema ‘I Will if You Will’ meegekregen, met als doel de deelnemers verder te laten kijken dan het uur. Medeoprichter Andy Ridley geeft aan dat Earth Hour voorbij het begin is: “[…] heel veel mensen doen ieder jaar het licht uit in maart. We zijn op het punt om voorbij het uur te gaan.”  Volgens Ridley is het niet meer voldoende mensen met elkaar te verbinden, mensen moet uitgedaagd worden. Door deze uitdagingen publiekelijk via YouTube, Facebook en Twitter te doen ontstaat er een soort sociale controle onder vrienden.

Op het moment van schrijven staan er bijna 5500 Nederlanders geregistreerd deel te nemen aan Earth Hour. Naast het traditionele doven van de lichten worden er tal van evenementen georganiseerd, zoals een lampionnenoptocht door de binnenstad van Utrecht, akoestische optredens in Eindhoven en het vormen van een levend Earth Hour-logo in Purmerend. Meedoen? Ga voor zaterdag 31 maart 20.30 naar de website en registreer je deelname!

Bron ©PiepVandaag Franca Krijnsen