Om de Dode Zee voor uitdroging te behoeden hebben Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden een ecologisch akkoord gesloten. Dankzij dit verdrag zal via een pijpleiding water worden overgepompt uit de Golf van Akaba. Een 180 kilometer lange pijpleiding zal ieder jaar 200 miljoen kubieke meter water overpompen vanuit een ontziltingsinstallatie in de buurt van de Golf van Akaba in de Dode Zee.

Dode Zee
Dode Zee | Dode Zee gezien vanuit Israël, aan de overkant Jordanië

Een gedeelte van het water wordt ontzilt en zal worden gebruikt als drinkwater voor Israël, Jordanië en de PaLestijnse gebieden. De rest van het water wordt in de Dode Zee gepompt. Volgens milieuexperts dreigt deze zee rond 2050 op te drogen.

Bij de aankondiging van het akkoord werd door de Israëlische minister voor Watervoorziening Silvan Sjalom (lid van de Likudpartij) het economische belang van het verstrekken van goedkoop ontzilt water en het ecologisch belang van het behoud van de Dode Zee benadrukt.

Zowel Israël als Jordanië en Palestina hebben het akkoord ondertekend, dit geldt als opmerkelijk gezien de hedendaagse situatie tussen Israël en de Palestijnen.

Bron: Knack.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven