House of Animals ontving afgelopen weekend foto’s van verwaarloosde runderen in Eijsden (Limburg). De dieren zijn van een veehouder die eerder in opspraak kwam: een ernstig gewonde stier stond wekenlang in een weiland zonder de nodige zorg. De runderen hebben mogelijk een pijnlijke en besmettelijke vorm van schurft. House of Animals heeft aangifte gedaan wegens verwaarlozing en het onthouden van zorg van de runderen.

stier
Beruchte boer die stier zorg ontnam gaat weer de fout in | Foto: House of Animals

Karen Soeters deed op 3 maart namens House of Animals aangifte wegens verwaarlozing en het onthouden van zorg van de stier. Het dier had waarschijnlijk een gebroken ruggenwervel of heup, en kon daardoor wekenlang niet eten en drinken. Nu doet ze een aanvullende aangifte tegen de veehouder wegens het verwaarlozen van runderen, die mogelijk een pijnlijke vorm van schurft hebben. Soeters:

“Het is dweilen met de kraan open bij dit soort notoire dierenmishandelaars. De stier die ernstig verwaarloosd werd aangetroffen lijkt het topje van de ijsberg. Het is daarom belangrijk dat de wetswijziging waar aanstaande woensdag een debat over is in de Tweede kamer wordt aangenomen zodat mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen een levensland houdverbod kunnen krijgen.”

Stier met een gebroken ruggenwervel of heup | Foto: House of Animals

Schurft

Dierenartsen van Caring Vets hebben de foto’s bekeken en denken dat de runderen schurft hebben:

“Om de definitieve diagnose te stellen is een huidafkrabsel nodig. De meest waarschijnlijke opties zijn regenschurft, veroorzaakt door een bacterie die kans krijgt doordat de dieren langdurig in de regen staan. Of schurft veroorzaakt door mijten, waar het Belgische Witblauwe ras (dikbillen) erg gevoelig voor is. Beide aandoeningen zijn pijnlijk en besmettelijk (ook voor de mens) en dienen behandeld te worden.”

schurft
Rund met mogelijk schurft | Foto: House of Animals

Ingegroeide ketting

Eerder was er bij dezelfde boer een hond niet meer te redden omdat zijn ketting was ingegroeid. Daarnaast gaat het volgens anonieme melders hier niet langer om incidenten, maar structurele dierenverwaarlozing. Buurtbewoners en voorbijgangers hebben meerdere keren meldingen gedaan bij onder andere de NVWA:

“In ruim 4 jaar observatie hebben we gezien, dat de dieren zowel in de zomer als in de winter nooit beschutting hebben, hoe extreem de weersomstandigheden ook zijn. in 2022 heb ik voor dezelfde problemen een mondelinge en schriftelijke melding gedaan bij de NVWA. Hierop is, ondanks mijn aandringen, geen reactie gekomen naar melder en zo als zich het laat aanzien ook niet naar de boer.”

Opnieuw de fout in

Pascale Plusquin, lid van de Provinciale Staten namens de Partij voor de Dieren:

“Ondanks toezicht van de NVWA en de gemeente Eijsden-Margraten gaat deze boer weer de fout in. Naast de overtredingen op dierenwelzijn zijn er bij controles ook milieuovertredingen geconstateerd en een overschrijding van het aantal dieren dat is toegestaan. Ik ga aan het provinciebestuur vragen waarom of op grond van al deze overtredingen de verleende vergunningen kunnen worden ingetrokken.”

Bron:

@AnimalsToday.nl | House of Animals