Lolita, de enige orka die nog verblijft in het Miami Seaquarium, krijgt binnenkort na 50 jaar haar vrijheid terug. Verschillende organisaties werken samen om haar te verhuizen naar een reservaat in haar geboortegebied in de Stille Oceaan.

orka
#GNvdD: Orka Lolita eindelijk na 50 jaar vrij | Foto: publiek domein

Lolita, ook wel Tokitae of Toki, is een orka van 57 jaar die bijna heel haar leven zonder soortgenoten leeft in het Miami Seaquarium. Haar huis is een watertank van slechts 24 meter lang, 11 meter breed en 6 meter diep. Daarnaast werd ze op vierjarige leeftijd samen met een aantal van haar broers en zussen gevangengenomen. Deze vangactie staat bekend als ’s werelds grootste orkavangst ooit. Lolita werd voor 6.000 dollar verkocht aan het Seaquarium, waar ze gedwongen werd dagelijks kunstjes te verrichten voor publiek in omstreden dolfijnenshows.

Pensioen orka Lolita

Sinds 2022 is zij met pensioen vanwege een zwakke gezondheid. Ze hoefde weliswaar niet meer op treden, maar zicht op een eventuele vrijlating had ze niet. Dat dit nu wel het geval is, is vooral de verdienste van de non-profit organisatie Friends of Lolita, die alles op alles heeft gezet om tot een goede samenwerking te komen met het Miami Seaquarium.

Orka Lolita met pensioen, maar vooralsnog in gevangenschap

Charles Vinnick, medeoprichter van Friends of Lolita en uitvoerend directeur van The Whale Sanctuary Project zei over deze samenwerking:

“Zonder respect gebeurt er niets van dit alles. En het draait allemaal om een walvis. En dat moeten we bij elke stap onthouden. Alles wat we doen is voor haar.”

Het is de bedoeling dat Lolita per vliegtuig wordt teruggebracht naar een reservaat in de Stille Oceaan, een operatie die ruim 18 miljoen euro kost. Dit wordt grotendeels bekostigd door een gulle bijdrage van weldoener Jim Irsay. Irsay is eigenaar van de Indianapolis Colts, een American footballteam. Irsay:

“Het verhaal van Lolita de orka ligt me na aan het hart. Ik ben trots en enthousiast om een rol te spelen in de uiteindelijke terugkeer van Lolita naar haar geboortestreek”.

Voorbereiding

Eerdere plannen om Lolita vrij te laten gingen niet door, omdat zij ernstig ziek was en men niet verwachtte dat ze de reis zou overleven. Maar ze krabbelde helemaal op en het plan is nu om haar binnen 1,5 à 2 jaar te verhuizen.

Om zeker te zijn dat Lolita de overgang naar het reservaat goed doorstaat, moet ze intensief worden voorbereid. Momenteel wordt ze daarom verzorgd door een team van toegewijde, hooggeschoolde, medische, voedings- en gedragsdeskundigen. Het laatste onderzoek naar haar gezondheid en welzijn wees uit dat ze genoeg energie heeft, goed eet en betrokken is bij dagelijkse activiteiten. Wat gezondheid betreft staat niets haar verhuizing dus in de weg.

Wel moet ze nog flink wat spieren kweken en leren hoe ze diep moet duiken en vis moet vangen. Een team van experts zal haar daarmee helpen. Daarvoor zal ze eerst in een reservaat worden geplaatst dat is afgesloten met netten. Daar kan ze wennen en vast akoestisch contact maken met haar familie. Zodra ze sterk genoeg is en voor zichzelf kan zorgen, kan ze zich bij de groep aansluiten en in volledige vrijheid leven.

hersenbeschadiging
Foto: Andrew Brigmond/freeimages

Wisselend optimistisch

Deskundigen zijn het niet met elkaar eens of de vrijlating van Lolita een goed idee is. De eerdere vrijlating van orka Keiko, de hoofdrolspeler uit de film Free Willy, was geen succes. Het dier sloot zich niet aan bij een andere groep en kon zich niet alleen redden. Hij bedelde bij mensen en moest dagelijks gevoed worden. Uiteindelijk stierf Keiko een paar jaar na zijn vrijlating aan een longontsteking. Die had hij waarschijnlijk opgelopen van mensen die te dicht bij hem kwamen.

Andere deskundigen zijn juist optimistisch over Lolita’s vrijlating. Ze wordt namelijk uitgezet in een omgeving waar haar familie – de ‘L pod’ – nog steeds rondzwemt. Zelfs haar vermoedelijke moeder, de negentigjarige Ocean Sun, zou nog in leven zijn. Onderzoekers denken daarom dat Lolita weer zal worden opgenomen in de groep en nog vele jaren kan genieten van haar leven in het wild.

Orka’s die boten aanvielen speelden
Orka’s | Foto: publiek domein

Tot slot leven er wereldwijd nog maar 57 orka’s in gevangenschap. Eerder dit jaar overleed Kiska, de laatste orka in gevangenschap in Canada. We weten dat orka’s die in het wild leven wel 90 of 100 jaar oud kunnen worden, terwijl ze in gevangenschap vaak niet ouder worden dan twintig. Hopelijk zijn de tragische dood van Kiska en de vrijlating van Lolita de impuls die nodig is om ook de rest van deze intelligente dieren te bevrijden. Ze verdienen zoveel beter.

Laatste orka in gevangenschap overleden in Canada

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel