Sint Eustatius schakelt gedeeltelijk over op zonne-energie. Vorige week werd hier een zonnepark geopend dat overdag het hele eiland van elektriciteit kan voorzien. Ook levert het voldoende stroom voor een deel van de nacht. Het eiland, gelegen in het Nederlandse deel van het Caribisch gebied, kent 3.200 inwoners. Door dit zonnepark is het gebruik van bijna de helft van de tot nu toe gebruikte dieselgeneratoren overbodig. Deze dieselgeneratoren leverden alle elektriciteit dat nodig was op het eiland. Vanaf nu zullen het bedrijfsleven en de bevolking van Sint Eustatius minder geld kwijt zijn aan brandstof voor generatoren.

zonne-energie
Helft elektriciteit Sint Eustatius afkomstig van zonne-energie | Foto: mypubliclands Flickr via Compfight cc

Het zonnepark is mogelijk gemaakt dankzij een investering vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op 15 november werd het zonnepark officieel in gebruik gesteld door de Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland, Gilbert Isabella. Er wordt verwacht dat het zonnepark op jaarlijkse basis het eiland zal voorzien van 46% van de benodigde elektriciteit van Sint Eustatius, maar nu verkregen op duurzame wijze. Omdat het klimaat op het eiland zonnig is, zal het zonnepark bijna twee keer zoveel stroom produceren dan wat een vergelijkbare installatie in Nederland zou kunnen opleveren. Er wordt een jaarlijkse productie van 6,4 GWh verwacht.

Dit zonnepark wordt, na Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland. Op zonnige dagen zal het zonnepark voor de gehele stroomproductie zorgen. Meer dan 200% van de vraag aan elektriciteit wordt al bereikt rond het middaguur. Het overschot zal opgeslagen worden voor gebruik later op de dag en nacht. Wanneer de voorraad op is, nemen de dieselgeneratoren de productie over.

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer