The Greens / European Green Alliance, beter bekend als “De Groenen”, in het Europees parlement waarschuwt voor het uitsterven van de bijen. De groene partij strijdt tegen de omstreden aanpassing van de honingrichtlijn en daarbuiten start ze een campagne om de bevolking te wijzen op de benarde situatie van de insecten.

Bijen
Photo Credit: Danny Perez Photography via Compfight cc

“Europa heeft zich lang verscholen achter het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de link tussen bijensterfte en het gebruik van pesticiden op grote schaal”, zegt Sandrine Bélier van de groene fractie. “In december is dat bewijs echter geleverd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA), er moet dan ook dingend gevolg aan worden gegeven.”

“Bijen zijn enorm belangrijk”, voegt parlementslid Bart Staes daar aan toe. “Ze produceren niet enkel honing, maar zorgen ook voor de bevruchting van de gewassen. We eisen een onmiddellijk ban op de schadelijkste pesticiden.” Volgens de groenen staat de Europese Commissie onder enorme druk van de farmaceutische industrie, die het gebruik van pesticiden blijft aanmoedigen.

Genetische manipulatie
Een ander punt, waartegen de groenen strijden in het Europees parlement, is de aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde pollen in honing. Het Europees Hof oordeelde twee jaar geleden dat de aanwezigheid genetisch gemanipuleerde pollen in het product duidelijk moet worden aangegeven op de verpakking. Volgens de groenen probeert Europa daar onderuit te komen.

De groenen: “Bijen kunnen kilometers ver vliegen en halen hun stuifmeel dus soms op velden met gemanipuleerde gewassen. De commissie staat onder druk van landen met veel genetische manipulatie om te stipuleren dat pollen geen ingrediënt zijn en dus niet moeten worden vermeld op het etiket.”

De bespreking van een mogelijke wijziging van de hongingrichtlijn start deze week in commissiezitting. Intussen zijn De Groenen een campagne, met de naam “Give Bees a Chance”, begonnen, om de bevolking zo goed mogelijk voor te lichten.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl