Dinsdag, op de vooravond van Amsterdam International Fashion Week, opende het Fur Free Fashion initiatief wederom een nieuwe tentoonstelling die het gebruik van bont in de hedendaagse mode-industrie op een modieuze en verrassende wijze aan de kaak stelt. Onder de noemer “Protest!” presenteert een groep van vooraanstaande grafisch en print ontwerpers hun eigen versie van de klassieke antibont-protestposter. Deelnemers aan deze groepstentoonstelling zijn onder andere Experimental Jetset, Hansje van Halem, Bart de Baets en Bas Kosters.

Fur Free Fashion Event - Karen Soeters, Bas Kosters & Andrea van der Pol
Fur Free Fashion Event – Karen Soeters, Bas Kosters & Andrea van der Pol

Fur Free Fashion is het hartgrondige karmaoffensief van Jojanneke van der Veer ofwel DJ Wannabe-a-Star en Femke Dekker van My Little Underground. Zowel persoonlijk als professioneel zijn zij al jaren nauw verbonden met de Nederlandse mode-scene, waar zij ook opvallend veel bijval genieten in hun visie op het gebruik van bont als luxeartikel. Met Fur Free willen zij samen met de vele gelijkgestemde labels, ontwerpers en andere smaakmakers in de mode-industrie een krachtig signaal uitzenden: bont als modeartikel is niet meer van deze tijd.

Na de succesvolle presentatie in de Hortus Botanicus tijdens AIFW 2011, waar Fur Free Fashion een vijftal ontwerpers had uitgenodigd hun sympathie voor de bontvrije boodschap materialiseren in een ʻpiece uniqueʼ, grijpt Fur Free Fashion nu terug op het activistische karakter van antibont manifestaties van weleer.

Gerenommeerde print- en grafisch ontwerpers – waaronder Bas Kosters, Experimental Jetset, Hansje van Halem en Bart de Baets – zijn gevraagd een antibont-poster te ontwerpen. Daarnaast heeft het eigenzinnige duo Pinar & Viola een protest-shawl ontworpen die in gelimiteerde oplage verkocht zal worden.

Naast de antibont beweging, kent de protestposter ook binnen de activistische kunst een lange historische traditie; van de posters van de Provo beweging tot aan de iconische “Ban de bom!” poster van Opland. Behalve dat deze beelden zijn opgeslagen in ons collectief geheugen hebben ze ook daadwerkelijk bijgedragen aan een kentering in het collectief denken. Met “Protest!” wil Fur Free Fashion niet alleen een tentoonstelling samenstellen met unieke prints maar ook opnieuw de aandacht vragen voor de milieuvervuiling en dierenleed dat wordt veroorzaakt door het gebruik van bont.

In tegenstelling tot de tentoonstelling in de Amsterdamse Hortus Botanicus, wilde Fur Free voor deze aankomende tentoonstelling een rauwere locatie hebben die de beleving van “Protest!” benadrukt. Daarom is gekozen voor de locatie De Slang aan de Spuistraat 199, een van de oudste kraakpanden van Amsterdam, en een iconisch gebouw in de binnenstad.

Openingstijden Protest!

Dinsdag 22 jan 13.00 – 17.00 uur
Woensdag 23 jan 13.00 – 17.00 uur
Donderdag 24 jan 14.00 – 21.00 uur
Vrijdag 25 jan 12.00 – 17.00 uur
Zaterdag 26 jan 14.00 – 20.00 uur

Fur Free wordt ondersteund door Bont voor Dieren, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Bavaria en /Salon.

PiepVandaag was op de opening van het even en sprak met onder andere ontwerper Bas Kosters. Binnenkort is het videoverslag te zien op PiepVandaag. Bekijk nu al vast het interview met Bas Kosters:

 http://vimeo.com/58002816

©PiepVandaag.nl