De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in Almere 3 caracals in beslag genomen. Het houden van deze beschermde katachtige is verboden in Nederland. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

caracals
Het houden van caracals is illegaal in Nederland | Foto: publiek domein

Aanvankelijk ging de politie naar de Almeerder omdat er een melding was binnengekomen over het welzijn van een aantal van zijn huiskatten. Aangekomen trof de politie niet minder dan 13 huiskatten aan, plus 3 caracals en 3 servals, slangen, andere reptielen en vogels. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de NVWA werden gewaarschuwd omdat er twijfel bestond aan de legaliteit van de grote katten en de gezondheid van de andere dieren.

Caracals illegaal

De caracals zijn in beslag genomen en naar een opvang gebracht door de NVWA, die tevens onderzoek doet naar de herkomst van de eveneens beschermde servals. Servals mogen in Nederland wel gehouden worden, maar alleen wanneer de eigenaar kan aantonen dat hij of zij de katten op legale wijze in bezit kreeg. Daarvan was in Almere geen sprake en dus bestaat de verdenking dat de Almeerder de dieren heeft verkregen via illegale handel.

serval
De serval mag alleen met de juiste papieren legaal gehouden worden | Foto: publiek domein

De 13 huiskatten zijn onderzocht en daar waar nodig door een dierenarts behandeld. De LID zal erop toezien dat de man een aantal slangen en vogels door een dierenarts laat onderzoeken en behandelen. Ook moeten de hygiëne en leefomstandigheden van alle dieren verbeterd worden. Ook hier zal de LID toezicht op houden, al was een direct houdverbod een aanzienlijk betere oplossing geweest.

Bron:

Handel in jaguars in handen van internationale criminele groepen

Amendement Wet dieren einde van wrede vee-industrie?

©AnimalsToday.nl