Puerto Rico heeft een nieuwe wet aangenomen ter bescherming van de lederschildpad. De schildpad die met uitsterven wordt bedreigd, heeft zijn broedplaats op het Puerto Ricaanse ‘Northeast Ecological Corridor’. Dit strand van 14 vierkante kilometer is vanaf nu een beschermd gebied waarover veel discussie is geweest.

lederschildpad baby
Photo credit: ben matthews ::: / Foter.com / CC BY-NC-SA

Afgelopen augustus werden duizenden schildpaddeneieren en -baby’s verpletterd toen bulldozers over het terrein reden. Ontwikkelaars en natuurbeschermers waren al vijftien jaar in discussie over het gebruik van het gebied. Zo wilden sommige partijen de grond gebruiken om hotels, villa’s en golfbanen op te bouwen. Dit zou meer banen opleveren en de economie moeten stimuleren.

Natuurbeschermers echter willen graag de grond gebruiken om de bijzondere flora en fauna te beschermen. Behalve de lederschildpad vinden meer dan 860 plant- en diersoorten hier hun thuis. Momenteel wordt er gesproken om van het gebied een centrum te maken voor eco-toerisme.

De gouverneur van Puerto Rico, Alejandro Garcia Padilla, heeft verklaard dat met de nieuwe beslissingen geschiedenis is geschreven.

“Vandaag hebben we deze belangrijke en waardevolle bron uit de natuur voor altijd weten te beschermen.”

De lederschildpad heeft zijn naam te danken aan zijn flexibele schild dat bedekt lijkt te zijn in een soort zwart leer. Het dier kan wel 600 kilo wegen met een schild van twee meter lang.

Bron: BBC ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk