Op 4 april jongstleden werd een babyolifantje gevonden aan de oostkant van Tsavo National Park in Kenia, zo’n 3 km van Msinga Hill. Het diertje was alleen en wanhopig en volgde de busjes van de tour operators met toeristen.

Pasgeboren olifantje Ajabu
Pasgeboren olifantje Ajabu wordt onderzocht 

Eén van de tour operators nam contact op met Kenya Wildlife Service die The David Sheldrick Wildlife Trust inschakelde. Het re-integratieterrein van DSWT in Voi ligt vlakbij Msinga. De verzorgers uit Voi haastten zich naar de plek waar het kalfje was gezien en konden haar gelukkig vangen voor haar iets overkwam. Ze was duidelijk pasgeboren, want de navelstreng hing nog aan haar buik. Waar haar moeder en de rest van de kudde waren gebleven, is een raadsel.

Aangekomen in Voi namen de verzorgers contact op met de vestiging in Nairobi. De dorstige kleine Ajabu (Swahili voor mysterie) kreeg ondertussen melk te drinken. Later diezelfde dag kwam een vliegtuigje het olifantje ophalen, zodat ze in het olifantenweeshuis in Nairobi deskundige verzorging kon krijgen. Hier zal ze blijven tot ze oud genoeg is om weer de vrije natuur in te gaan.

Bereid je voor op een van de schattigste diertjes die je ooit hebt gezien.

Stichting Vrienden van de Olifant werkt samen met The David Sheldrick Wildlife Trust. Hou je van olifanten en wil je helpen? Kijk dan op Olifanten.org om een Afrikaans of Aziatisch olifantenweesje te adopteren of donateur te worden.

Update: olifantje Ajabu is helaas overleden op 22 augustus. In de maanden die ze na haar redding bij The David Sheldrick Wildlife Trust doorbracht, ging het heel goed met haar. Ze was speels en had altijd trek in de speciale melk die de baby-olifantjes krijgen.  Omdat het in Nairobi nu winter is en vrij koud, had Ajabu altijd een dekentje om, om haar te beschermen tegen de kou en longontsteking.

In augustus merkten de medewerkers ineens dat haar achterste voetjes iets naar binnen draaiden. Dit hebben ze vaker gezien bij olifantjes die later stierven, de reden hiervan is nog geheel onduidelijk. Ze hielden Ajabu daarom extra goed in de gaten en stuurden een bloedmonster naar het ziekenhuis in Nairobi voor onderzoek, toen Ajabu op 21 augustus ineens lusteloos werd en geen trek meer had in melk. Ze kreeg nog plasma toegediend, maar sliep helaas ’s avonds alsnog in, omgeven door diep bedroefde verzorgers.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde