Op vrijdag 14 december zal voor de tweede keer een enthousiaste groep dierenvrienden van stichting Een Dier Een Vriend (EDEV) samen met een levensgrote aap dansen bij het BPRC te Rijswijk, om aandacht te vragen voor de honderden apen die nog altijd misbruikt worden in  Europa’s grootste apenlaboratorium.

actie tegen dierproeven
Foto: Anti Dierproeven Coalitie

De dieren moeten gruwelijke experimenten ondergaan en ze vinden vrijwel altijd een langzame en pijnlijke dood daarna. EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Ongeveer 1400 apen zitten nu nog opgesloten in de ‘apenhel van Rijswijk’, waarvoor EDEV de campagne voortzet.

“Wij vragen op deze positieve manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. De apen worden in speciale fixeerstoelen vastgebonden waarna zij meestal zonder verdoving de meest afgrijselijke experimenten moeten doorstaan” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV, “In 2003 heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten, EDEV zal doorgaan met acties bij het BPRC tot alle apen vrij zijn.”

De dansactie vindt vrijdag 14 december plaats van 13.15 uur tot 14.00 uur, bij het BPRC op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk.

Bron: Persbericht EDEV