Acht locaties van in totaal 6 nertsenfokkers in Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Sint-Anthonis en mogelijk ook Venray gaan geruimd worden. Alle nertsen worden gedood. Bij de fokkerijen is het coronavirus vastgesteld, waarbij de eerste ontdekking al op 26 april plaatsvond. Men liet de bedrijven echter ongemoeid, zelfs toen er mensen besmet werden. Naar verluidt mogen de geruimde bedrijven niet opnieuw beginnen.

nertsen geruimd
Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd | Foto: Dzivnieku briviba/flickr

Sinds de ontdekking eind april liet men de bedrijven ongemoeid om te onderzoeken hoe het virus zich gedroeg. Na enige tijd bleek dat werknemers op hun beurt in de nertsenfokkerij het virus ook weer hadden opgelopen, net als een aantal katten. Het coronavirus werd binnen ook in de lucht aangetroffen. De omgeving van de besmette bedrijven is afgezet geweest voor het publiek maar verder gebeurde er niets.

Toch geruimd

Een week geleden was er van ruiming nog geen sprake, meldde onder meer Omroep Brabant, maar het werd ook niet uitgesloten. Ruiming zou vooralsnog teveel impact hebben op de bontfokkers en de gemeenschap:
.

.
Ondanks de enorme dreiging voor de volks- en de diergezondheid mochten de bontfokkers gewoon doorgaan, waarbij het personeel veel risico liep. Dat de dieren ook ziek werden, met onder meer de ernstige benauwdheidsverschijnselen van COVID-19, leek juist de bedoeling, want er werd onderzocht hoe het virus zich binnen de bontfokkerij verspreidde. Een enorme dierproef met vele tienduizenden proefdieren, die toch al onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven en nu dubbel gepakt werden.
.

Coronavirus treft nertsen Brabantse bontfokkers dubbel

.
Nieuwe stoppersregeling

Vandaag zal minister Schouten (LNV) bekendmaken welke vergoeding er gegeven gaat worden voor de ruiming van de besmette bedrijven, zo meldt Boerderij. Er wordt ook gesproken over een vroegtijdig einde van de gehele sector middels een nieuwe stoppersregeling, die ook vanavond door de minister bekendgemaakt wordt. Naar verluidt mogen de geruimde en gecompenseerde bedrijven niet opnieuw beginnen.
.

Nertsenfokkerij potentieel gevaar voor volksgezondheid

.
Officieel moet de nertsenfokkerij in Nederland op 1 januari 2024 de deuren gesloten hebben, maar zolang het coronavirus nog onder ons is lijkt het fokken van nertsen niet meer rendabel en een veel te groot risico voor de volksgezondheid. De afzetmarkt was ook al fors ingezakt, dus mogelijk wordt 2020 het jaar dat de nertsenfokkerij in Nederland versneld de poorten sluit, onder luid gejuich van dierenvrienden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel