Een dode zeehond en drie dode langsnuitdolfijnen zijn vorige week aangespoeld bij de Griekse eilandengroep Dodekanesos. De dieren waren gemarteld en verminkt. Een organisatie voor maritiem natuurbehoud in Griekenland meldt dat het zou gaan om een opzettelijke, gruwelijke daad.

Gemartelde langsnuitdolfijnen en zeehond spoelen dood aan op Griekse kust
Langsnuitdolfijnen (Stenella longirostris) | Foto: Liisa Havukainen/Wikipedia

 

Archipelagos Institute for Marine Conservation (Facebook) meldde dat verschillende dode zeezoogdieren waren aangespoeld. Tot nu toe is nog niet duidelijk of Griekse dan wel Turkse vissers, heel misschien aanvaringen met vissersboten, de dieren hebben gedood, aangezien trawlers van beide landen in het gebied actief waren.

Vinnen afgesneden

Volgens het instituut zwemmen langsnuitdolfijnen de laatste jaren vaker in de buurt van trawlers, op zoek naar voedsel. Vanwege overbevissing is hun maaltijd minder makkelijk te vinden, dus zoeken ze de vissersschepen op. Uit de verwondingen van de dieren is volgens directeur Thodoris Tsabidis op te maken dat:

“…de dolfijnen levend aan boord zijn gesleept van de vissersboten en levend terug in zee zijn gegooid, nadat hun vinnen waren afgesneden. Hierdoor konden ze niet meer zwemmen en stierven ze een wrede dood.”

Op verzoek van het Griekse ministerie van Milieu en Energie gaat het instituut de samenwerking met de ministeriële en andere autoriteiten coördineren, om de situatie te onderzoeken en te documenteren. Het is mogelijk dat de conclusie luidt dat de dolfijnen door vissers als concurrent beschouwd worden en die maak je onschadelijk.
.

https://www.facebook.com/Archipelago.gr/posts/10157382021235878

.
Enkele weken geleden berichtte het instituut ook over de dood van zeven Mediterrane monniksrobben (Monachus monachus) die gevonden waren aan de Griekse kust. De zeehond die vorige week bij de Dodekanesos eilandengroep werd gevonden, zat met zijn achterste flippers verstrikt in een touw.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde