Denemarken gaat niet alleen het gebruik van wilde dieren in circussen verbieden. Het Scandinavische land heeft onlangs ook de laatste vier circusolifanten vrijgekocht, zodat ze met pensioen kunnen gaan.

pensioen
Laatste vier circusolifanten met pensioen dankzij Deense overheid | Foto: screenshot video Dyrenes Beskyttelse/YouTube

Nog vier olifanten traden op in Deense circussen: Ramboline, Lara, Djunga en Jenny. Eind september werden zij door de Deense regering gekocht. Hiermee is volgens de minister Mogens Jensen van Voedsel en Visserij een eerste stap gezet om later dit jaar een totaalverbod in te stellen op het gebruik van wilde dieren in circussen. De vier olifanten zijn gekocht voor 1,45 miljoen euro.

pensioen
Foto: screenshot video Dyrenes Beskyttelse/YouTube

Extra bijzonder is dat de overheid ook de boezemvriend kocht van olifant Ramboline, in Cirkus Trapez. Ramboline en kameel Ali zijn al jaren zulke dikke maatjes, dat ze samen mogen blijven. Premier Mette Frederiksen gaf tijdens een parlementsvergadering aan:

“We ontvingen belangrijke informatie dat het verkeerd zou zijn om Ramboline en Ali van elkaar te scheiden. Daarom hebben we ook Ali erbij gekocht.”

De andere drie olifanten zijn gekocht van Circus Arena. Manager Benny Berdino gaf volgens AP News aan dat hij het jammer vond om ze te laten gaan, maar was ook blij dat ze van hun pensioen kunnen gaan genieten.

Geschikte locatie

Dyrenes Beskyttelse, een Deense dierenbeschermingsorganisatie, heeft nu de verzorging overgenomen. Ondertussen is het wachten op een geschikte locatie waar ze de rest van hun leven kunnen doorbrengen. De olifanten worden over enkele maanden gehuisvest in Knuthenborg Safari Park, waar men nu bezig is een terrein voor ze klaar te maken. In onderstaande video wordt dit in het Deens uitgelegd:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Spectaculaire alternatieven

Omdat het gebruik van wilde dieren in circussen echt niet meer kan, heeft het Duitse Circus Roncalli uit eigen beweging een bijzonder besluit genomen. Bezoekers aan het circus krijgen een spectaculaire show te zien met dierenhologrammen:

 

#GNvdD: Duits circus vervangt wilde dieren door hologrammen (video)

.
Het publiek is enthousiast over de show met hologrammen. Volgens Jan Creamer, directeur van Animal Defenders International (ADI), zou dit wel eens de toekomst van het circus kunnen zijn:

“Een voorstelling waar iedereen van kan genieten en waarvoor geen enkel levend wezen verplicht ingezet hoeft te worden ter lering en vooral vermaak.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde