Het Duitse circus Roncalli zet zich in tegen dierenmishandeling en heeft hiervoor een bijzondere stap gezet. Uit eigen beweging heeft het circus een einde gemaakt aan de inzet van wilde dieren, die geheel tegen hun natuur in kunstjes moeten verrichten voor het publiek. In ruil daarvoor krijgen de bezoekers een spectaculaire show te zien met hologrammen.

hologrammen
Een hologram van een olifant vult de circustent | Foto: screenshot video Unexplained Mysteries/YouTube

Circus Roncalli is sinds 1976 een grote speler in de Europese circuswereld. Het circus vond al langere tijd dat er al veel te lang en veel te vaak misbruik werd (en helaas nog steeds wordt) gemaakt van dieren in de circuswereld. Dieren worden volgens de overlevering sinds 1782 in circussen ingezet en meestal leren ze hun kunstjes op een pijnlijke, wrede wijze. Veel circusdieren hebben last van eenzaamheid en depressies en worden heen en weer gesleept van optreden naar optreden. Vandaar dat er op zoek werd gegaan naar andere mogelijkheden, zodat levende dieren niet meer ingezet hoefde te worden. Uiteindelijk kwam men uit bij de technologie der hologrammen.

Enorme levensechte projecties

De dierenhologrammen zijn enorm en vullen de 32 meter brede arena met gemak. De spectaculaire digitale dieren zijn dan ook vanaf elke zitplaats in deze arena te aanschouwen. Om tot deze unieke presentatie te komen ging het circus op zoek naar een samenwerkingspartner. Deze werd gevonden in de firma Bluebox. Zij maken de overweldigende projecties mogelijk met behulp van projectoren die werken met lasers. De laserprojectoren laten bijvoorbeeld galopperende paarden en brullende leeuwen aan het oog van de toeschouwers voorbijtrekken, of tonen enorme 3D olifanten die levensecht overkomen.

hologrammen
Een betoverend schouwspel dankzij hologrammen | Foto: screenshot video Unexplained Mysteries/YouTube

Reacties positief

Het publiek is enthousiast over de show. Volgens Jan Creamer, directeur van Animal Defenders International (ADI), zou dit wel eens de toekomst van het circus kunnen zijn:

“Een voorstelling waar iedereen van kan genieten en waarvoor geen enkel levend wezen verplicht ingezet hoeft te worden ter lering en vooral vermaak.”

In een groeiend aantal landen wereldwijd, inclusief Nederland, geldt een verbod op wilde dieren in circussen, maar Duitsland is nog niet zover. Heeft deze vorm van wilde dieren in het circus wel een toekomst? Oordeel zelf:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Astrid Hazekamp