Op zaterdag 16 november zal in de Spaanse stad Medinaceli (Soria) het stierenfeest ‘Toro Jubilo’ plaatsvinden. Dit is een uiterst wreed evenement met een stier, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. Het Comité Anti Stierenvechten en AnimaNaturalis zijn een petitie gestart om deze wrede evenementen met stieren in Spanje te stoppen. Er vinden in Spanje meer dan 180.000 wrede stierenfeesten plaats per jaar.

vuurstier
Teken de petitie tegen vuurstier Spanje 16 november | Foto: PACMA

Als de stier wordt losgelaten met ‘brandende hoorns’ wordt hij achterna gezeten. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. Ook wordt er vuurwerk afgestoken. Het brandbare materiaal valt op zijn kop waardoor hij uiteindelijk hier gedeeltelijk door bedekt wordt.

Elders in Spanje

Het evenement vindt niet alleen plaats in Medinaceli, maar ook elders in Spanje. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia worden dergelijke vuurstierfeesten gehouden. De vuurstier is één van de wreedste vormen van vermaak met stieren in Spanje. Jaarlijks kan dit evenement rekenen op veel weerstand, vanuit het buitenland maar ook vanuit Spanje zelf. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort wrede evenementen met stieren. Het Comité Anti Stierenvechten strijdt al jaren tegen dit soort vormen van wreed vermaak met stieren in Spanje en in andere landen.

Teken de petitie!

Persbericht Comité Anti Stierenvechten