“De moderne dierenspeciaalzaak verkoopt geen dieren”

Een cavia die door een onwetend kind in een opwelling is gekocht, teert eenzaam weg in een te krappe kooi. Ratjes die zich blijven voortplanten worden uiteindelijk maar ‘in het wild’ vrijgelaten, waar ze niet zullen overleven. Een te groot geworden konijn dat niet is verkocht in de dierenwinkel gaat terug naar de fokker, die er ook niet op zit te wachten. Deze gevallen zijn helaas geen uitzondering. Uit onvrede over deze gang van zaken sloeg een aantal dierenliefhebbers de handen ineen en richtten Knaag Bewust op. 

Cavia - Kies Knaag Bewust
Cavia | Foto: Knaag Bewust

Knaag Bewust komt op voor de belangen van knaagdieren en konijnen in dierenspeciaalzaken en tuincentra. De verkoop van dieren in deze sector veroorzaakt helaas veel dierenleed, ondanks de doorgaans goede bedoelingen van de winkeliers. Met de campagne ‘Kies Knaag Bewust’ vragen we al deze winkeliers de verkoop van de dieren te stoppen, zodat konijnen en knaagdieren in de toekomst altijd bewust en goed voorgelicht worden gekozen via een knaagdierenopvang.

Keurmerk

Het doel van Knaag Bewust is alle knagers uit de dierenspeciaalzaken en tuincentra te krijgen. Dierenspeciaalzaken die besluiten geen knaagdieren (meer) te verkopen, maken hiermee een bewuste en diervriendelijke keuze. Bij deze winkels weet u dat de dieren écht voorop staan. We belonen deze winkeliers graag met een oorkonde en een sticker met keurmerk. Winkels die hiervoor in aanmerking menen te komen kunnen deze bij ons aanvragen.

Verre van ideaal

De problemen beginnen vaak nog voor de verkoop van het dier. Dierenarts en medeoprichter van Knaag Bewust Esther Korteweg:

“Veel van deze konijnen en knaagdieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt door broodfokkers in Oost-Europa. Teveel van deze al zwakke dieren bezwijken tijdens het zware transport naar Nederland. Het aantal is schrikbarend hoog.”

In de dierenwinkels en tuincentra zijn de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden verre van ideaal. Krappe behuizing, gebrek aan speel- en schuilmogelijkheden en een stressvolle omgeving zijn eerder regel dan uitzondering. De dieren staan op kinderhoogte zodat een impulsaankoop zo is gedaan. Vaak realiseert een nieuwe eigenaar zich niet dat een konijn een verplichting is voor 10 jaar en geen gemakkelijk knuffeldier.

Geen dieren in de winkel

Medeoprichter Laila Veerman:

“Ooit werden honden en katten in dierenwinkels verkocht en ook dat is gelukkig niet meer gebruikelijk. Als alle dierenwinkels stoppen met de verkoop van knaagdieren en konijnen geven ze een prachtig signaal af aan hun klanten: Kies bewust voor een huisdier.”

Wat betreft Knaag Bewust dus geen dieren meer in de winkels:

“De moderne dierenspeciaalzaak verkoopt geen dieren.”

Meer informatie

Op de website www.knaagbewust.nl staat meer informatie over de misstanden rond de verkoop van knaagdieren en konijnen. Ook vindt u er een lijst met opvangcentra in Nederland. Hier wachten veel lieve konijnen en knaagdieren op een fijn thuis. Daarnaast staat op de website een lijst met dierenspeciaalzaken die geen konijnen en knaagdieren verkopen.

Persbericht Knaag Bewust