Weinig beelden zijn zo aangrijpend als een brandweerman die een huisdier redt uit rook en vlammen. In de Canadese stad Montreal ziet de brandweer in dat ook een dierenleven telt. Alle 51 brandweerwagens zijn daar voortaan uitgerust met speciale reanimatieapparatuur voor dieren, dankzij een gift van de vakbond Montreal Firefighters Association.

brandweer
Nieuw reanimatieapparatuur redt dierenlevens tijdens branden | Foto: Pixabay

De reddingssets bevatten drie beademingsmaskers in alle vormen en maten, geschikt voor grotere huisdieren zoals honden, maar ook voor kleine knaagdieren. Daarnaast zijn er branddekens, verband, zoutoplossing en speciale riemen om een paniekerig dier vast te houden tijdens de reddingsoperatie.

Veel dierlijke slachtoffers

Chris Ross, vice-president van de Montreal Firefighters Association, heeft al geregeld meegemaakt dat dieren het slachtoffer werden van een brand of andere noodsituatie. Hoewel er geen cijfers beschikbaar zijn van het aantal dierlijke slachtoffers, komt dit volgens hem vaak voor.

“Het gebeurt zelden dat er een gebouw in brand staat en er geen dieren bij betrokken zijn, vooral bij appartementencomplexen waar niet alle eigenaren thuis zijn op het moment van de brand.”

Voorheen kon de brandweer alleen haar reguliere apparatuur inzetten bij haar pogingen om dierlijke slachtoffers te helpen. Maar een zuurstofmasker dat gemaakt is voor mensen, past niet goed op de snuit van een hond of kat. De brandweerlieden zijn dan ook erg blij dat ze hier nu goed voor zijn uitgerust. Ze hebben de nieuwe reanimatieapparatuur al direct gebruikt bij de redding van een jong eendje dat vastzat in een riool.

Zestig kittens

De reanimatiekits kunnen niet alleen voor de dieren zelf een groot verschil maken, maar ook voor hun baasjes. Ross:

“Voor veel mensen zijn hun dieren als kinderen.”

De Canadese dierenarts Michel Pepin legt uit dat dieren een brand vaak minder snel weten te ontvluchten dan mensen. Hij gelooft dat door dit initiatief veel dierenlevens gespaard kunnen worden. Pepin vertelt over een brandweerkorps dat de reanimatieapparatuur aanschafte en er de volgende dag al zestig kittens mee kon redden die opgesloten zaten in een brandend gebouw.

Inspiratie uit New York

Het kostte 13.000 Canadese dollar om de brandweerwagens in Montreal uit te rusten met deze apparatuur, wat gelijk staat aan zo’n 8.600 euro. Inspiratie kwam onder meer van de brandweer in New York, die vergelijkbare kits hadden ingezet om huisdieren te helpen na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Ook zijn er meer brandweerkorpsen in Noord-Amerika die met zulke apparatuur werken, soms gedoneerd door betrokken particulieren.

Hoe zij huisdieren zie je in deze video’s:

Bronnen: Global News, CBC, CTV News, Montreal Gazette ©AnimalsToday.nl Mirjam Forch