In Yucatan, Mexico, zijn recentelijk 20 circusdieren gered die in de steek zijn gelaten op het terrein van het politiebureau van Ixmatkuil, Mérida. Het gaat hier om wilde dieren zoals Bengaalse tijgers, bavianen, dromedarissen en kamelen die in transportkooien zijn achtergelaten en die in het bezit zijn geweest van een circus.

circusdieren gered
Een deel van de geredde circusdieren | Foto: © Profepa

Een deel van de dieren vertoonde tekenen van verwaarlozing en mishandeling: littekens, huidontstekingen en huidziektes die niet behandeld zijn. De dieren zijn gevonden in een ernstige staat van uitdroging en met ondergewicht. Eén van de tijgers had zelfs geen klauwen en slagtanden. De dieren zijn gered door Profepa, een overheidsorgaan dat zich bezig houdt met het beschermen van het milieu en dieren. Met steun van personeel van de dierentuin El Centenario worden de dieren nu verzorgd en veilig ondergebracht.

Verbod op circusdieren in Mexico
Dat deze 20 circusdieren nu aan hun lot zijn overgelaten heeft alles te maken met de nieuwe maatregel die per 8 juli ingaat. In december 2014 besloot het Mexicaanse Congres om circussen met wilde dieren in het hele land te verbieden. Sindsdien woedt er een hevig debat over de bestemming van deze circusdieren op het moment dat het verbod ingaat. Sommige eigenaren van circusdieren overwegen om hun circusdieren te laten euthanaseren wegens gebrek aan herplaatsingsmogelijkheden. Ze stellen dat ze geen geld hebben om de dieren in leven te houden wanneer ze niet ingezet kunnen worden voor circusvoorstellingen.

Anderen laten hun dieren in de steek, zoals in het geval van Yucatan. Dierentuinen en andere opvangcentra geven aan dat er niet goed is nagedacht over het herplaatsen van alle circusdieren en zij waarschuwen dat ze niet alle dieren kunnen opvangen. Diverse senatoren, dierentuinen, opvangcentra en dierenwelzijnsorganisaties zijn momenteel hard bezig om goede alternatieven voor alle dieren te vinden.

25 dieren naar de Verenigde Staten
Gelukkig bereikt ons ook goed nieuws uit Mexico. Binnenkort zullen 25 grote zoogdieren herplaatst vanuit Mexico naar Denver, Colorado. Deze dieren komen onder meer uit circussen. Volgens Guillermo Haro Bélchez, hoofd van Profepa, is dit de grootste herplaatsing van dieren in Latijns-Amerika. Het gaat om zes leeuwen, acht tijgers, één jaguar, twee lynxen, een poema, twee luipaarden, een beer, een coyote, twee apen en een pekari. Ze worden overgeplaatst naar The Wild Animal Sanctuary, een reservaat dat meer dan 400 carnivoren een beschermd leven in vrijheid biedt.

Op 8 juli komt er eindelijk een einde aan het gebruik van wilde dieren in circussen in Mexico; dieren die soms in de meest erbarmelijke omstandigheden werden gehouden. Dieren in Mexico lopen niet meer het gevaar dat ze voor circusacts hun vrijheid zullen verliezen en afschuwelijke trainingen zullen ondergaan. Er moet nog veel gebeuren in Mexico om het dierenwelzijn te verbeteren, maar het verbod op het houden van dieren in circussen is een prachtige stap in de juiste richting!

Bronnen: Noticieros Televisa, El ComercioProfepa ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer