Steeds vaker worden jonge reeën doodgebeten door loslopende honden. De boodschap: houd honden in natuurgebieden aan de lijn, hoe goed je ze ook opleidt.

Doodgebeten jonge ree
Foto: publiek domein

Boswachter Erik de Jonge trok op Twitter aan de bel nadat voor de derde keer in één week tijd een reekalf was doodgebeten op de Brabantse Wal. Volgens Erik de Jonge is het een landelijk probleem: elk voorjaar worden de jonge dieren doodgebeten door loslopende honden. “De beestjes zijn dan het kwetsbaarst, jonge reeën kunnen nauwelijks vluchten voor honden”, vertelde de boswachter aan RTL Nieuws.

“Bij een van die reekalfjes stond de moeder er nog naast. Kindje dood, zo triest.”

Gruwelijk

Boswachter Frans Kapteijns, 26 jaar werkzaam als boswachter en nu als vrijwilliger nog actief in de Brabantse Kampina, herkent het beeld dat De Jonge schetst. “Ik heb het in de levende lijven meegemaakt. Het is echt gruwelijk”, vertelt hij aan AnimalsToday. Hij legt uit dat erg jonge reeën vaak niet wegvluchten. Ze hebben op jonge leeftijd nog geen geur, dus blijven ze liggen. Als een hond dan op hen stuit, kunnen ze haast niets meer doen.

Dode en zwaargewonde reeën gevonden in Hilvarenbeek

Stress

Maar ook voor oudere reeën zijn de honden gevaarlijk. “Reeën ruiken een hond op twee kilometer afstand. Dan zijn ze al helemaal wild van de stress.” Op het moment dat ze wegvluchten, vinden honden dat alleen maar leuk. En er is ook een kleine groep mensen die hun honden zelfs aanspoort achter de dieren aan te gaan. Zelfs als ze niet door een hond gegrepen worden, kunnen ze alsnog overlijden doordat ze worden aangereden door een auto.

Druk op de natuur

Ondanks borden in natuurgebieden waarop staat dat het verboden is om honden los te laten lopen, is het ieder jaar raak. En het wordt volgens boswachter Frans alleen maar meer, omdat steeds meer mensen de natuur opzoeken om te wandelen. Daardoor wordt de druk op de natuur steeds groter. Hij benadrukt dat er onwijs veel wel mag en kan in de natuur, “maar houd je hond aan de lijn, hoe goed hij ook is opgeleid.” De piek moet bovendien nog komen. Tussen 15 maart en 15 augustus is het jaarlijkse broedseizoen, nu zijn veel dieren nog drachtig.

Vos of wolf?

Boswachter De Jonge sluit uit dat de reeën zijn doodgebeten door andere roofdieren. Vossen zijn bijvoorbeeld te klein en wolven te professioneel. Een wolf bijt een of twee keer en eet het dier meteen op. Honden scheuren volgens De Jonge een kalf met hun hoektanden aan flarden, ze “maken er gehakt van.”

De wolf en de onbeschermde kudde (geen sprookje)

Wat kan je doen?

Boswachter Frans benadrukt, “Houd honden aan de lijn, zeker tijdens het broedseizoen. De hond heeft ooit geleerd te jagen en dat zit er nog steeds in, dus het is veiliger om ze aan de lijn te houden”, vertelt de boswachter. Als je wel in een losloopgebied loopt, houd je hond dan nog steeds in de gaten, aldus boa Lex Knoops. Grijp meteen in als je hond iets op het spoor is, ze kunnen dan namelijk ineens wegspurten. En zodra ze in de jachtmodus zitten, luisteren ze niet meer.20

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma