Als ik op reis ben heb ik het grote voorrecht steeds de meest mooie en bijzondere mensen te ontmoeten. Deze week was ik in Italië in de Dolomieten. Daar wonen Gabriella en Mauro, die bezig zijn hun eigen kleinschalige dierenopvang op te starten in de bergen, op 1400 meter hoogte.

Gabriella en Mauro
Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro in de Dolomieten | Foto: House of Animals

Meerdere mensen hebben gevraagd of het geen kinderboerderij kan worden, want dan kunnen ze er ook nog wat geld aan verdienen. In wel te verstande taal zegt Gabriella dat dat natuurlijk nooit gaat gebeuren. Er wordt geen geld verdiend over de rug van de dieren die gewoon hun rust nodig hebben.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Een dierenopvang op 1400 meter hoogte | Foto: House of Animals

Nonna Aurora gaat de opvang heten, vernoemd naar de bijzondere oma van Gabriella. Haar moeder bracht haar als baby van 15 weken naar haar oma om daar op te groeien. Er was geen bed voor haar dus sliep ze in een schoenendoos. De leefomstandigheden waren primitief en er was in het huis geen water, maar aan liefde, ook voor de dieren, was er geen tekort.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Er was liefde, ook voor dieren | Foto van foto

Als kind al ging ze met schoenen met ijzers eronder de bergen in om water te halen voor de geiten en andere dieren. Dieren betekenen het leven voor Gabriella en Mauro.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Dieren betekenen het leven voor Gabriella en Mauro | Foto: House of Animals

Toen er na een zware storm een grote boom op het verblijf van varken Wanda viel was de schrik enorm. Door het degelijke werk van Mauro heeft de dakconstructie het gehouden, maar Wanda kon er met geen mogelijkheid meer uit. Een week lang heeft Gabriella door een gat in de grond Wanda iedere dag van eten en knuffels voorzien, totdat het lukte de boom van het dak te halen en het varken te bevrijden. Gelukkig heeft Wanda er niks aan over gehouden. En kwamen er al snel de varkens Dante en Olivia bij…

Gabriella en Mauro
Wanda, Dante en Olivia | Foto: House of Animals

Mensen weten Gabriella en Mauro te vinden als het om dieren gaat die verwaarloosd zijn. Zo werd de ernstig verwaarloosde witte blinde pony Sefarino aangeboden op internet. Het gaat nu goed met haar, maar aan haar kleine hoefjes is nog steeds te zien hoe afschuwelijk vergroeid ze zijn geweest. De hoefsmid komt volgende week weer, want kosten nog moeite worden gespaard voor de dieren.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
De witte blinde pony Sefarino | Foto: House of Animals

Catherina is de geit die met een ‘verkeerde’ kleur werd geboren. De slacht was de enige optie want tja, wat moet je anders met zo’n dier. Gelukkig mag ze nu hier wonen. En zo is er over ieder dier een prachtig verhaal te vertellen.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Geit Catherina is met de ‘verkeerde’ haarkleur geboren | Foto: House of Animals

In dit gebied ligt veel sneeuw in de winter en de temperatuur zakt tot min 15 graden. Gevolg is dat Gabriella en Mauro meerdere keren per de berg op klimmen om warm water in alle waterbakken te doen. Iedere avond worden de varkens toegedekt met hooi in hun zelf gegraven varkensgrot.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Een nest in het hooi | Foto: House of Animals

Al het geld dat deze mensen verdienen met hun kleine bloemenwinkel gaat naar de dieren. ‘Wij hebben niet zoveel nodig’ vertellen ze.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Gabriella en hond Marly | Foto: House of Animals

Nadat we alle dieren hebben gezien moeten we absoluut blijven om bij het haardvuur verder te praten. Deze mensen zijn zo ontzettend lief en gastvrij! De emotie komt boven als Gabriella de quote van Leonardo da Vinci aanhaalt:

“Er komt een dag dat het doden van een dier wordt beschouwd als het doden van een mens.”

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Marly is nog steeds doodsbang voor mensen omdat hij vreselijk mishandeld is | Foto: House of Animals

De grote hond Marly die ze hebben gered uit het zuiden van Italië komt ook kijken. Hij is nog steeds doodsbang voor mensen omdat hij vreselijk mishandeld is. Als hij toelaat dat ik hem even mag aaien weet ik weer zo goed waarom ik dit werk doe en waarom ik deze mensen wil steunen. Zij maken het verschil.

Gabriella en Mauro denken daar echter anders over als ze horen wat we bij House of Animals doen. Ze willen een benefiet in het dorp organiseren om geld in te zamelen voor ons. Muziek, eten en iedereen is welkom. Ze zien het al helemaal voor zich merk ik. Waar vind je nog dit soort onbaatzuchtige mensen? Maar natuurlijk gaan we dat niet doen. Sterker nog, we draaien het om.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Zij maken het verschil | Foto: House of Animals

In mijn werk zie ik meestal de ellende die mensen dieren aandoen. En even tussen de dieren mogen zitten en naar hun levensverhalen te mogen luisteren raakt mij echt. Mensen zoals Gabriella en Mauro inspireren en motiveren, omdat ze de wereld een beetje mooier maken.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Even tussen de dieren mogen zitten | Foto: House of Animals

En dus wil ik heel graag 100 euro inzamelen om 30 hooibalen voor deze mensen te kunnen kopen. Help je mee? Mijn collega Esther Kef van House of Animals woont deels in Italië en gaat ze persoonlijk brengen.

Karen op bezoek bij Gabriella en Mauro
Help je mee om 30 hooibalen voor deze mensen en hun dieren te kopen? | Foto: House of Animals

Hooi voor Gabriella en Mauro

Wil je een kleine bijdrage leveren aan hooi voor de dieren van Gabriella en Mauro? Dat kan op bankrekening IBAN NL65 TRIO 0198 0364 93 t.n.v. House of Animals o.v.v. ‘Hooi‘. Alvast ontzettend bedankt!
.

  • Lees ook:

Esther gaat 1000 kilometer langlaufen tegen varkensleed

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters