Milieugroepen zijn woedend over de nieuwe overeenkomsten tussen de Costa Ricaanse overheid en de visserij-industrie. De natuurorganisaties vrezen dat met deze afspraken de bescherming van bedreigde haaiensoorten zal worden teruggedraaid.

Costa Rica
Haaienvinnen bestemd voor consumptie | Foto: Cloneofsnake/Wikipedia

De regering van Costa Rica wil met de nieuwe maatregelen garanderen dat de lokale vissers kunnen leven van hun beroep. Volgens een brief waarin de overeenkomsten genoemd worden, zal de overheid niet langer maatregelen ondersteunen die de commerciële visvangst in de weg staan. Randall Arauz, voorzitter van natuurorganisatie Pretoma, vreest dat dat zijn organisatie deze maatregelen het werk op het gebied van oceaanbehoud in de toekomst ernstig zal belemmeren.

Ernstige achteruitgang
De overheid heeft ook beloofd de vangst-eisen opnieuw te gaan onderzoeken. Deze quota waren juist ingesteld om vispopulaties te beschermen. Ook de nu nog verboden garnalen trawlvisserij staat daarmee opnieuw ter discussie. Deze visserij werd in 2013 verboden omdat het ernstige schade veroorzaakt aan de oceaan en omgeving. Voordat deze nieuwe overeenkomsten zich aandienden werd Costa Rica beschouwd als wereldleider in het behoud van de oceaan in het algemeen en de bescherming van haaien in het bijzonder.

Visserijbelangen
De overheid geeft aan dat de nieuwe afspraken met de visserijsector niet betekenen dat de bescherming van haaien nu van de baan is. Viceminister van Water en Oceanen Fernando Mora vertelde The Tico Times dat Costa Rica toch regelgeving op dat gebied zal steunen als wetenschappelijk is vastgesteld dat beschermingsmaatregelen noodzakelijk zijn. Maar dit blijkt helemaal niet uit de brief die de overheid aan natuurbeschermers stuurde en waarin de nieuwe visserijovereenkomst staat. De brief zegt botweg dat de regering niet zal meewerken aan bescherming van haaiensoorten die van commercieel belang zijn voor de visserij. Natuurbeschermers zeggen dat de formulering zelfs bedreigde haaien kwetsbaar maakt.

Populair haaienvlees
De belangrijkste kwestie, volgens natuurorganisaties, is de groeiende populariteit van haaienvlees op de lokale markt, die haaien waardevoller voor lokale vissers heeft gemaakt. In het verleden werden haaien in de eerste plaats voor hun vinnen gevangen. Voor de vinnen werden hoge prijzen betaald op de Aziatische markten als gevolg van de populariteit van haaienvinnensoep, beschouwd als een delicatesse. Maar inmiddels zijn lokale consumenten gewend aan de smaak van haaienvlees en dus wordt haai in zijn geheel verkocht en gebruikt.

De controversiële concessies van de Costa Ricaanse regering kwamen tot stand na gewelddadige protesten van vissers. Leden van de visserij-industrie zeggen dat de nieuwe afspraken de armoede langs de kusten van het land zullen tegengaan door het scheppen van banen en het toestaan ​​van visserijactiviteiten. De belangen van de vissers wegen blijkbaar zwaarder dan het behoud van de oceaan en haar bewoners.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema