Dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia heeft in Vietnam berin Paddington gered uit een kleine kooi op een berengalboerderij. De Aziatische zwarte beer, ook kraagbeer of maanbeer genoemd, heeft volgens dierenartsen 17 jaar geleden onder het aftappen van haar gal, omdat het tegen kwaaltjes zou helpen.

Paddington
Paddington voor haar redding | Foto: Animals Asia

Het team van Animals Asia ontving een telefoontje van de afdeling bosbescherming in de provincie Nam Dinh, over een beer die door de Vietnamese politie was gesignaleerd op een galboerderij. De boer die had besloten de beer vrijwillig af te staan, zei dat hij de beer in 2005 had gekocht van een handelaar in wilde dieren. De boer besefte hoeveel leed het dier moest doorstaan. Hij wil de beer een beter leven geven en haar opzoeken in het opvangcentrum.

Opgesloten in een kleine kooi

Nadat er meer bekend was over de beer en haar locatie, maakte het team van deskundigen een reddingsplan om haar te redden. Het reddingsteam vertrok vanuit Tam Dao Sanctuary naar de provincie Nam Dinh om Paddington te redden. Het team vond de beer in een kleine kooi, verborgen in een donker en vochtig bijgebouw in de tuin van de boer. Paddington was aan het schommelen, wat kenmerkend gedrag is voor beren die al jaren wegkwijnen op galboerderijen.

Het veterinaire team van de dierenwelzijnsorganisatie besloot Paddington eerst te verdoven voor een eerste gezondheidscontrole en transport, om te voorkomen dat ze nog meer stress zou ervaren. In eerste instantie zag de beer er redelijk gezond uit, maar ze had nog wel een gebitsbehandeling nodig. Doordat beren op galboerderijen opgesloten zitten in kleine kooien, kauwen ze op de tralies, wat voor gebitsproblemen zorgt.

Paddington
Gezondheidscontrole van Paddington | Foto: Animals Asia

Toen Paddington wakker werd op weg naar het opvangcentrum van Animals Asia in Tam Dao, smikkelde ze van wat jam, die het reddingsteam deed denken aan haar naamgenoot Paddington. Gelukkig had ze genoeg eetlust en genoot ze bij aankomst in het opvangcentrum van een mix van wortels, tomaten, pompoenen, bananenbladeren en appels. De eerste dertig dagen zal de geredde beer in quarantaine verblijven, waar ze de nodige zorg zal krijgen. De periode in quarantaine is belangrijk voor haar om zich voor te bereiden op het contact met de andere beren.

Animals Asia en de Vietnamese autoriteiten werken al jaren samen om een einde te maken aan het kweken van berengal in het Aziatische land door middel van openbare campagnes en ze hebben inmiddels honderden boeren bereikt om een eind te maken aan deze wrede praktijken.

Op weg naar een beter leven

De beer kreeg de naam ‘Paddington’ vanwege het verhaal ‘Beertje Paddington’, waarin tante Lucy wijze raad gaf aan de beer, voordat ze de beer op pad stuurde om ver weg een nieuw en beter leven te vinden. Maar dit verhaal heeft ook een diepere betekenis voor de oprichter en CEO van Animals Asia, Jill Robinson:

“In de 24 jaar dat Animals Asia actief is, hebben we 670 beren gered en elk van hen heeft een speciaal plekje in mijn hart, met unieke verhalen die ik nooit zal vergeten. Maar als Britse expat die al tientallen jaren overzee woont, heeft het verhaal van Beertje Paddington een bijzondere betekenis als herinnering aan mijn jeugd.”

Het verhaal van een gekwetste en eenzame beer op zoek naar een thuis weerspiegelt de verhalen van de honderden beren die ze van galboerderijen hebben gered en een thuis hebben gegeven. Robinson:

“Omdat ik zoveel aangrijpende reddingen en prachtige vooruitgang heb gezien bij Animals Asia, was ik vereerd een MBE (Member of the British Empire Order) te mogen ontvangen van de recent overleden koningin Elizabeth. In het kader van de recente gebeurtenissen, vonden we het gepast om haar te bedanken en gaven de naam Paddington aan deze beer ter ere van haar, als een eerbetoon aan het oorspronkelijke verhaal met zijn boodschap van vriendelijkheid acceptatie die mensen overal blijft inspireren.”

Tegenwoordig leven er nog weinig maanberen in het wild en honderden zitten nog gevangen in kooien op galboerderijen. Het kweken van gal heeft Aziatische zwarte beren en zonneberen in het land met uitsterven bedreigd. De totale afname van de diersoort wordt geschat op 31 procent in de afgelopen 30 jaar. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat er nog 310 beren in Vietnam op boerderijen leven. In 2017 werd er een akkoord ondertekend door de Vietnamese regering, om galboerderijen in het hele land te sluiten. Animals Asia is daarom druk bezig met het redden van de overige beren.

Marmelade
Marmelade voor de redding | Foto: Animals Asia

Na Paddington ook Marmalade gered

Een week na de redding van Paddington, is beer Marmalade gered van een andere galboerderij. Zij is ook overgebracht naar het reddingscentrum in Tam Dao en zal ook de eerste maand in quarantaine verblijven. Bear Team Manager Phuong Thanh Dang, ook wel bekend als Ellie zei:

“Uit het feit dat Marmalade gechipt is, kunnen we opmaken dat ze al 17 jaar of langer in deze kooi wegkwijnt. We zijn zo blij dat we Marmalade eruit kunnen halen, dat we weer een kooi leegmaken en een boerderij sluiten, de tweede in evenveel weken. Dank aan iedereen over de hele wereld die zo’n belangrijk deel uitmaakt van dit berenreddingsteam.”

Marmelade
Gezondheidscontrole van Marmelade | Foto: Animals Asia

Het reddingscentrum in Tam Dao is eigenlijk al te vol en op dit moment leven er zo’n 203 beren. Afgelopen mei begon de bouw van een nieuw reservaat om de resterende beren op de galboerderijen te redden. Dit nieuwe reservaat van 12 hectare wordt gebouwd in de bergachtige omgeving van het Back Ma National Park en zal alle resterende beren op kunnen vangen. Als de laatste beer in Vietnam is gered, zal dit het einde betekenen voor de handel in gal. Animals Asia zal dan een van hun belangrijkste doelen halen, namelijk het beëindigen van de berengalproductie in het land.

Bronnen:

Einde berengal-industrie in Vietnam door nieuw berenreservaat

#GNvdD: Negen Aziatische zwarte beren gered uit galboerderijen Vietnam

©AnimalsToday.nl Jane Sauer