Tijdens een drie weken durende bootreis van Fremantle, Australië, naar Qatar kwamen in september 2013  zo’n 4.000 schapen om vanwege de hitte. Australische autoriteiten doen onderzoek naar deze gebeurtenis. Afgelopen week werd, bij een temperatuur van 40 graden, hetzelfde schip weer volgeladen met dieren die geslacht worden in het Midden-Oosten.

zee
Foto via Animals Australia Unleashed

De export van levende dieren staat al langer ter discussie en het overlijden van de vele schapen tijdens het transport in september vorig jaar is olie op het vuur. De dieren kwamen uit winterse omstandigheden in Australië en werden vervoerd naar het warme Midden-Oosten, waar het op reguliere dagen al rond de 40 graden is: een groot risico voor de gezondheid van de dieren. Uit het onderzoek blijkt dat de temparatuur in de betreffende periode nog hoger was dan gewoonlijk.

Rampreis

De omstandigheden waaronder de 75.000 schapen werden vervoerd op de Bader 3 van exporteur Livestock Shipping Sevices moeten afschuwelijk zijn geweest. Op elkaar gepakt in de oven die het schip werd, zullen de 4.000 dieren bevangen zijn geraakt door de hitte, konden ze niet meer eten of drinken tot ze door hun poten zakten en bezweken.

Vergunning intrekken

Animals Australia Unleashed voert actie tegen het vervoer van levende dieren over zee, omdat velen overlijden door ziekte, hittestress, verwondingen en honger. Uit deze tragedie blijkt dat voor Livestock Shipping Services winst belangrijker is dan het welzijn van de dieren die het bedrijf vervoert, daarom wil Animals Australia Unleashed dat de exportvergunning wordt ingetrokken. Hiervoor heeft de organisatie een petitie opgesteld.

Bron: @PiepVandaag.nl Angelique Lagarde