In december 2016 werd bekendgemaakt dat het dolfinarium in de Spaanse stad Barcelona haar deuren zou sluiten. Nu is er hoopvol nieuws voor de vier dolfijnen die nog steeds in de installaties van het dolfinarium leven: het plan is om ze te huisvesten in een opvang aan zee in Baltimore, de Verenigde Staten. In de aankomende herfst zullen zij eerst verhuisd worden naar twee dolfinaria in Europa waar ze tijdelijk zullen verblijven. 

dolfinarium
Dolfijnen dolfinarium Barcelona naar opvang aan zee | Foto: jeffk42 via photopin cc

In april 2018 besloot de gemeenteraad van Barcelona om een einde te maken aan het houden, fokken én tentoonstellen van walvisachtigen in gevangenschap in de stad. De Catalaanse organisatie FAADA heeft, samen met andere organisaties, jarenlang gestreden voor de sluiting van het dolfinarium van de dierentuin van Barcelona, waar de dieren gehuisvest worden in een kleine en karige ruimte. Dankzij een petitie en politieke lobby in de gemeenteraad van Barcelona is nu verboden om dolfijnen in gevangenschap te houden in de Catalaanse hoofdstad.

De opvang in Baltimore, aan de kust, wordt momenteel verbouwd, waardoor de dolfijnen niet onmiddellijk gehuisvest kunnen worden. Er wordt verwacht dat de dieren hier terechtkunnen in 2020. Voorlopig zal een deel van de dolfijnen verblijven in een dolfinarium in Portugal. Het is nog niet bekend welk ander dolfinarium in Europa de rest van de dolfijnen zal onderbrengen, maar de gemeente van Barcelona en de directie van de dierentuin zijn hard op zoek naar een alternatief.

Barcelona
Het dolfinarium in Barcelona, toen het nog in gebruik was | Foto: userMarb/Wikimedia

FAADA heeft kritiek op dit besluit, omdat de dolfijnen nu binnen korte termijn twee keer verhuisd moeten worden. Wel geeft de organisatie aan dat de dolfijnen niet langer kunnen verblijven in het dolfinarium van Barcelona omdat de ruimte waarin ze nu leven te klein voor ze is. FAADA blijft in gesprek met de autoriteiten van Barcelona om andere goede alternatieven voor de dolfijnen te vinden, zoals bijvoorbeeld een opvang in Griekenland waar dieren zo dicht mogelijk in hun natuurlijke habitat kunnen leven. Deze opvang kan ze momenteel niet huisvesten omdat de vergunningen nog geregeld worden.

Het opsluiten en conditioneren van dolfijnen beïnvloedt hun gedrag en natuurlijke instincten. In de vrije natuur zwerven deze dieren tot honderd kilometer per dag rond en leven en jagen ze in complexe en hechte sociale familieverbanden. Dolfijnen worden van deze natuurlijke leefwereld en hun familie weggerukt en geplaatst in gechloreerde betonnen bassins. Het jachtinstinct wordt gereduceerd tot het bedelen voor dode vis, die ze toegegooid krijgen na het verplicht uitvoeren van kunstjes. De dolfijnen van Barcelona zullen op korte termijn in ieder geval kunnen genieten van een omgeving die dichtbij komt bij wat hun natuurlijke habitat zou zijn.

Bronnen: ABC, Antena 3, El Periódico ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer