Het stadsbestuur van Barcelona heeft besloten het dolfinarium in de stad te sluiten. Ook heeft men aangegeven op zoek te gaan naar een geschikte plek voor de dolfijnen om met pensioen te gaan.

Barcelona
Het dolfinarium in Barcelona | Foto: userMarb/Wikimedia

Het was als een kerstcadeautje voor dierenbeschermers wereldwijd: het dolfinarium van Barcelona gaat dicht. Daartoe besloot het bestuur van de Spaanse stad op 23 december 2016. Het dolfinarium is onderdeel van de stadsdierentuin  en huisvest nog 4 dolfijnen. Het is de bedoeling deze dieren met pensioen te laten gaan in een dolfijnenopvang aan de kust.

Actie
Aan het besluit ging een wereldwijde actie vooraf, gesteund door onder meer het internationale Marine Mammal Project, diverse andere organisaties en vele individuele dierenvrienden. Gezamenlijk riepen ze burgemeester Ada Colau op om het sterk verouderde dolfinarium te sluiten, zodat er een einde kan komen aan de gevangenschap van de dolfijnen om kunstjes voor het publiek te vertonen.

Hoopvol
De beslissing van Barcelona geeft hoop. Het besef dringt steeds verder door dat dolfinaria er niet zijn in het belang van het dier. Dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen horen niet thuis in gevangenschap. Ze lijden zwaar onder het verblijf in veel te krappe bassins en vertonen vaak tekenen van depressie en andere gebreken. Laat Barcelona het begin zijn van een reeks sluitingen wereldwijd, inclusief die van van het dolfinarium in Harderwijk.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel