#GNvdD: Barcelona sluit dolfinarium

Het stadsbestuur van Barcelona heeft besloten het dolfinarium in de stad te sluiten. Ook heeft men aangegeven op zoek te gaan naar een geschikte plek voor de dolfijnen om met pensioen te gaan.

Barcelona

Het dolfinarium in Barcelona | Foto: userMarb/Wikimedia

Het was als een kerstcadeautje voor dierenbeschermers wereldwijd: het dolfinarium van Barcelona gaat dicht. Daartoe besloot het bestuur van de Spaanse stad op 23 december 2016. Het dolfinarium is onderdeel van de stadsdierentuin  en huisvest nog 4 dolfijnen. Het is de bedoeling deze dieren met pensioen te laten gaan in een dolfijnenopvang aan de kust.

Actie
Aan het besluit ging een wereldwijde actie vooraf, gesteund door onder meer het internationale Marine Mammal Project, diverse andere organisaties en vele individuele dierenvrienden. Gezamenlijk riepen ze burgemeester Ada Colau op om het sterk verouderde dolfinarium te sluiten, zodat er een einde kan komen aan de gevangenschap van de dolfijnen om kunstjes voor het publiek te vertonen.

Hoopvol
De beslissing van Barcelona geeft hoop. Het besef dringt steeds verder door dat dolfinaria er niet zijn in het belang van het dier. Dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen horen niet thuis in gevangenschap. Ze lijden zwaar onder het verblijf in veel te krappe bassins en vertonen vaak tekenen van depressie en andere gebreken. Laat Barcelona het begin zijn van een reeks sluitingen wereldwijd, inclusief die van van het dolfinarium in Harderwijk.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Oh, dit lijkt me echt geweldig nieuws!!! En dat voor een land als Spanje…. Eerlijk gezegd had ik nog veel liever gezien dat ze die duizenden dieren-martel’tradities’ (zoals bijv. stierenvechten en Toro de Jubilo) eens af zouden schaffen. Of zouden zorgen dat zwerfdieren daar een beter lot kregen. Of iets doen aan de bio-industrie daar, of de bontindustrie in Spanje….
    Maar goed, men moet ergens beginnen! Ik ben hier heel blij mee, en ik hoop dat Spanje dit jaar iets diervriendelijker zal worden (als is het maar een beetje)!

  2. Marianne Stokman zegt:

    Oh wat een geweldig nieuws…zo blijkt maar weer…nooit opgeven als het om het welzijn van dieren gaat!!!!!!!!!

  3. Heel goed, weg met deze onzinnige vermaak.

  4. Mooi, dat is weer goed nieuws. Nu alle andere circussen nog waar dolfijnen, orka’s, zeeleeuwen enz. gevangen gehouden worden om onder luide muziek en gejoel van publiek meermalen per dag op commando idiote “kunstjes” moeten vertonen en hun hele leven in een betonnen bakje moeten doorbrengen, stijf van de kalmerende medicijnen. Als “troost” komt regelmatig een medewerker langs om hen met zijn hand seksueel te bevredigen, zoals we weten van CIRCUS Dolfinarium Harderwijk.