De politie heeft op vrijdag 30 december meerdere kreeftstropers aangehouden bij Goeree-Overflakkee. Agenten troffen die dag meerdere onterecht gevangen kreeften aan, geboeid met ty-raps. Tussen de dieren zaten kreeften vol met kuit, die de soort de komende jaren in stand moeten houden.

kreeftstropers
Fotocredit: Infomastern via Compfight cc

Het is verboden om zomaar om zelf kreeften uit Nederlandse wateren te vangen. Wie kreeften wil vangen, moet voldoen aan een aantal voorwaarden. De politie ziet erop toe dat vissers zich aan deze voorwaarden houden en controleert regelmatig op bekende plekken om stroperij te voorkomen. Zo ook op de op een na laatste dag van 2016.

Agenten zagen rond het middaguur een verdachte auto staan bij het Springersdiep en besloten deze te controleren. Deze auto bleek van een mogelijke visstroper te zijn, waarop de agenten besloten op die plek posten. Na enige tijd kwam een man in een duikpak boven, met een net vol kreeften. De agenten spraken hem aan, maar de man ontkende illegaal kreeften gevangen te hebben. Volgens hem had hij het net gevonden tijdens het duiken. In het net zaten acht kreeften en hun scharen waren vastgebonden met ty-raps. En aantal van deze kreeften zat vol met kuit.

Na enige tijd bleek dat de 48-jarige man uit Goes niet alleen was. Er kwam nog een man in duikpak boven water. Deze man, 34 jaar uit ’s-Heerenhoek , wilde niet met de politie in gesprek en verzette zich. Er moest versterking opgeroepen worden. Pas toen er meer agenten ter plekke kwamen, werd de man rustiger. Ook deze man ontkende illegaal kreeften te hebben gevangen, wat erg ongeloofwaardig is, omdat er op de plek waar hij boven water kwam ook een net met zeven kreeften gevonden werd.

De politie nam de volledige duikuitrusting van het duo in beslag en de kreeften zijn teruggezet in het water. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de activiteiten van de mannen. Ze kregen beiden een proces-verbaal mee naar huis.

Hier bleef het echter niet bij op deze dag. Aan het einde van de middag stuitten de politie en een opsporingsambtenaar van Staatsbosbeheer op een drietal Duitsers, die zich aan het omkleden waren bij een auto met daarin twee grote koelboxen. De agenten waren op de hoogte van het feit dat dit soort koelboxen veelal worden gebruikt voor het vervoeren van vis en schaaldieren. De politie sprak de Duitse mannen aan en controleerde met hun toestemming de koelboxen. Hier bleken kreeften en oesters in te zitten. De agenten hebben de dieren teruggezet in het water en de Duitsers kregen een boete van 600 euro.

Bron:  Politie ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor