Nadat afgelopen zaterdag het nieuws naar buiten kwam dat op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, een ijsbeer was doodgeschoten omdat hij een man aanviel rijst de vraag of dit wel te rechtvaardigen was. Ook heeft dit de discussie aangewakkerd over het betreden van territoria van zeldzame ijsberen voor entertainment.

ijsbeer
Was het doodschieten van ijsbeer op Spitsbergen te rechtvaardigen? | Foto: esapekka Flickr via Compfight cc

De man in kwestie was ‘ijsbeerbewaker’ op een cruiseschip van MS Bremen. Een organisatie die tochten organiseert naar een gebied ‘Waar ijsberen de wildernis regeren’ – zoals de organisatie het zelf stelt – voor toeristen die een flinke smak geld neertellen om de zeldzame dieren van dichtbij te kunnen bekijken. Dit terwijl de autoriteiten van de regio regelmatig waarschuwen voor het gevaar van ijsberen.

‘Zelfverdediging’
Volgens een woordvoerder van de Duitse rederij Hapag-Lloyd Cruises verklaren getuigen dat de ijsbeer vanuit het niets opdook en de ijsbeerbewaker aanviel toen hij met zijn collega’s aan land ging. In zijn verdediging stelt hij tevens dat het nooit de bedoeling is dat toeristen van boord gaan als er ijsberen in de buurt zijn. Volgens de politie van Noorwegen, waar de eilandengroep toe behoort, heeft de bemanning van het schip correct gehandeld en eerst de ijsbeer getracht te verjagen met geroep en het afvuren van een alarmpistool. Toen dit geen effect had heeft een collega-ijsbeerbewaker de beer ‘uit zelfverdediding’ doodgeschoten. De aangevallen man raakte gewond aan zijn hoofd en is afgevoerd naar het ziekenhuis. Vanwege het gevaar van ijsberen is de aanwezigheid van ijsbeerbewakers verplicht op Spitsbergen. Ze zijn speciaal opgeleid en gewapend.

Veel kritiek op doodschieten ijsbeer
Er is veel kritiek gekomen naar aanleiding van de mediaberichten over het gebeuren omtrent het aanbieden van dit soort cruises. Bioloog Joerg Feddern van Greenpeace is er ook fel op tegen:

“Zulke cruises verstoren altijd de gevoelige natuur in het Noordpoolgebied. Door de opwarming van de aarde dalen de ijsvlaktes in het gebied. Dat maakt het voor ijsberen steeds moeilijker om te jagen. Als dan ook nog eens cruiseschepen met toeristen aanmeren wordt hun zoektocht naar voedsel helemaal verstoord.”

Celebrities komen op voor ijsbeer
Ook de bekende Engelse stand-up comedian, acteur, schrijven en tevens dierenrechtenactivist Ricky Gervais mengt zich in de discussie op een Tweet van nieuwszender NBC Washinton over het incident:

“Laten we te dicht bij een ijsbeer komen in zijn natuurlijke omgeving en hem dan vermoorden als hij te dichtbij komt. Sukkels.”

Ook David Russel, die zichzelf introduceert als reisagent bij de organisatie Happy Bags Travel reageert op deze Tweet van NBC:

“Als reisagent krijg ik het gevoel dat, zodra het zover komt dat we wilde dieren moeten afmaken, het tijd is om te kappen met dit soort tours.”

Hij richt zich vervolgens tot MS Bremen en vervolgt:

“Er zijn vele plaatsen om te ontdekken. Deze dieren zijn in hun eigen territorium en wij zijn de indringers. Als het daar niet veilig is, ga ergens anders heen. #pissig”

Laat de kwetsbare ijsbeer met rust
Hapag-Lloyd Cruises belooft in de advertenties dat passagiers steeds het ‘pure noordpoolgebied’ zullen kunnen ontdekken ‘Waar ijsberen de wildernis regeren’. Helaas is de slogan van de organisatie hooguit een lokkertje voor de vermogende, goedgelovige toerist. Als puntje bij paaltje komt regeert de mens ook de wildernis en komt het wilde dier onderop de ranglijst wanneer gevaar dreigt.

De status van de ijsbeer is volgens de Rode Lijst van IUCN kwetsbaar en met het smelten van de poolkappen zal hun voortbestaan alleen maar meer in gevaar komen.

Einde van dit soort cruises?
Wat de rederij met de kritiek zal doen is onbekend, maar hopelijk nemen zij het ter harte en zal men zich naar aanleiding van dit incident realiseren dat dit soort cruises voor zowel mens als dier niet veilig zijn en daarom niet langer te rechtvaardigen zijn.

Bronnen: Algemeen Dagblad, RTL Nieuws ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma