In de gemeente Wildervank, Groningen, is op twee biologische pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld. Bijna 15.000 kippen en 3.600 leghennen worden afgemaakt. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. De vogelgriep rukt verder op in Nederland en daarom geldt er opnieuw een landelijke ophokplicht voor pluimvee.

kippen
Vogelgriep: Bijna 18.600 kippen en leghennen afgemaakt in Wildervank | Foto: Wakker Dier

Beide bedrijven liggen op 100 meter afstand van een ander bedrijf waar op 29 september vogelgriep werd vastgesteld. Daar werden ook al 15.000 legkippen gedood door de NVWA. Binnen een straal van een kilometer van het besmette bedrijf bevindt zich nog een ander pluimveebedrijf. De NVWA onderzoekt of de dieren besmet zijn met het vogelgriepvirus. Binnen een straal van drie kilometer staan nog zes andere pluimveebedrijven, die de NVWA eveneens onderzoekt. Dit betekent dat de dieren twee weken lang gecheckt worden op ziekteverschijnselen. Verder liggen nog 22 bedrijven met pluimvee binnen een straal van 10 kilometen van de besmette bedrijven.

Bovendien geldt er een vervoersverbod en een ophokplicht voor pluimvee in het hele gebied. En er zijn specifieke regels voor de jacht.

Vogelgriep: 15.000 legkippen en 25.000 vleeskuikens afgemaakt

Landelijke ophokplicht

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte woensdag bekend dat er opnieuw een landelijke ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten geldt. Ook commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden. En hobbyhouders moeten ervoor zorgen dat hun dieren niet in contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen. Daarnaast is er een landelijk bezoekverbod voor pluimveebedrijven van kracht. Dit houdt in dat alleen een dierenarts of een laadploeg het bedrijf mag bezoeken als dit strikt noodzakelijk is.

Grootste vogelgriepuitbraak ooit

Veel landen in Europa hebben ook te maken met de vogelgriep. Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gaat het om de ergste vogelgriepuitbraak ooit. Er zijn sinds oktober 2021 miljoenen dieren in Europa afgemaakt. Experts zijn bezorgd over de komende wintermaanden. Ten slotte lijkt vogelgriep endemisch te zijn geworden en komt niet meer uitsluitend voor tijdens oplevingen in het voor- en najaar. Zo is de ziekte afgelopen zomer niet meer verdwijnen, wat voorheen normaal wel gebeurde. Toen waren er meerdere vogelgriepuitbraken in pluimveebedrijven gelegen in verschillende regio’s in het land.

Daarnaast werd het virus ook bij dode wilde vogels aangetroffen. Zo’n 40 procent van de onderzochte ingezonden kadavers bleek besmet te zijn met het vogelgriepvirus, volgens Adema. Hij verwacht dat de situatie met de komende vogeltrek niet zal verbeteren.

“De trek komt in oktober op gang en het is mogelijk dat deze trekvogels een nieuwe variant van het virus meenemen.”

Bovendien kan de virusvariant die in Nederland rondgaat nieuw aangekomen vogels besmetten. Tot slot: om de wilde vogelpopulaties te beschermen en de verspreiding van nieuwe dierziekten te voorkomen is een inperking van de intensieve veehouderij van groot belang.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer – eindredacteur