VIER VOETERSVIER VOETERS bouwt een 3 hectare grote berenopvang in de Poznan dierentuin. De laatste zeven illegaal gehouden bruine beren worden in de herfst overgebracht naar hun nieuwe onderkomen. 

De bouw van de moderne berenopvang in de dierentuin verloopt soepel. Eind 2012 zijn internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS en de Poznan dierentuin een samenwerkingsverband aangegaan. De bouw van Polen’s grootste en modernste berenopvang wordt gefinancierd en geleid door VIER VOETERS om zo de laatste zeven illegaal gehouden beren een geschikt nieuw onderkomen te bieden. De berenopvang telt 3 hectare en bestaat uit bosrijk gebied, verschillende meren en ook ruimtes waar de beren zich terug kunnen trekken. Het nieuwe onderkomen is zo goed als klaar en nu wordt de bouw van de omheining gestart.

Goede samenwerking

Omdat een goede samenwerking aan dit project ten grondslag ligt is er maandag tijdens de ceremonie een kopie van de overeenkomst in de fundering gemetseld door VIER VOETERS teamlid Magdalena Scherk-Trettin, dierentuindirecteur Lech Banach en Ryszard Grobelny, burgemeester van Poznan.

“Dit project verloopt geheel volgens schema. De samenwerking met de dierentuin is ontzettend goed. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we de drie kooiberen, Borys, Wania en Misza, volgens plan over kunnen plaatsen. Daarna volgt de overplaatsing van vier andere beren. Het grote voordeel van deze samenwerking is dat de beren hierdoor de grens niet over hoeven. Ook kan de Poznan dierentuin nu aan de hoge welzijnseisen die VIER VOETERS stelt voldoen”, aldus Carsten Hertwig, berenexpert en projectleider.

Een tentoonstelling in de opvang over de leefomstandigheden van de honderd wilde beren in Polen dient het bewustzijn bij de bezoekers te verhogen.

Fundering - berenopvang
Foto: Poznan Zoo

Inzet betere leefomstandigheden

VIER VOETERS bezit veel kennis en ervaring op het gebied van het houden van beren en heeft berenparken in Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland en sinds kort ook in Kosovo. VIER VOETERS houdt zich al jaren bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden voor beren in Polen. In 2011 heeft de dierenwelzijnsorganisatie drie beren uit schrijnende omstandigheden gered en ze overgebracht naar BERENWOUD Müritz, Noord Duitsland. Vanaf mei 2012 is het in Polen illegaal om beren in privébezit te houden, er zijn echter nog zeven beren die een miserabel leven leiden. Drie van hen worden privé gehouden en zijn door VIER VOETERS in juni 2012 medisch behandeld. De overige vier komen uit een dierentuin in Braniewo, die overigens geen vergunning heeft om beren te houden.

Persbericht Vier Voeters