Soring is het opzettelijke toebrengen van pijn aan de benen of hoeven van een paard om het dier zo te dwingen een kunstmatige, overdreven gang uit te voeren. Hiervoor worden bijtende en blaarvormende chemicaliën gebruikt, zoals mosterdolie, diesel en kerosine. Door de pijn die hierdoor ontstaat lijdt het paard extreem.

soring
Stacks, of ‘plateauzolen’ bij een paard | Foto: publiek domein

Het wetsvoorstel dat door het Amerikaanse ministerie van Landbouw is afgekondigd is een vernieuwing van de al bestaande Horse Protection Act. Het voorstel ligt op dit moment bij de Office of Management and Budget. Na goedkeuring door het Witte Huis kunnen de parlementsleden er hun commentaar op geven.

Het ministerie is met dit voorstel gekomen, omdat zelfregulering binnen de paardensport compleet faalde. Soring is al sinds de jaren ’70 een misdrijf, maar trainers weten elke keer weer een maas in de wet te vinden, mede dankzij het corrupte systeem van zelfregulering.

Plateauzolen
Op dit moment is de tekst van het voorstel nog niet openbaar, maar om succesvol een einde te kunnen maken aan soring moeten de diskwalificatietermijnen voor de overtreder en het mishandelde paard worden uitgebreid, moet zelfregulering worden afgeschaft en mogen kettingen en ‘stacks’ niet meer worden gebruikt om de paarden een bepaalde houding te laten aannemen. Stacks zijn paardenschoenen die zwaar zijn en een dikke zool hebben zodat het paard ‘mooier’ gaat staan. Deze stacks kunnen worden vergeleken met het dragen van plateauzolen, niet goed voor je voeten. Daarnaast worden er ook nog allerlei voorwerpen tussen de stack en de hoef van het paard gestopt, hierdoor lijdt het paard nog meer pijn. Wayne Pacelle, CEO van de Humane Society of the United States schrijft op zijn blog het volgende:

“Er is geen twijfel dat de huidige regelgeving faalt om paarden te beschermen tegen schofterige eigenaren en trainers. Hun ontkenningen zijn hol en hun wreedheid is onweerlegbaar. Op dit punt in het debat heeft de Office of Management and Budget (de Obama Administration) de kans om een einde te maken aan dit gebroken systeem voordat President Obama het Witte Huis verlaat. Het gaat hier om een probleem waarbij bijna het hele Congres er van overtuigd is dat er hervormingen nodig zijn.”

Het wetsvoorstel zal door vele congresleden (zowel democraten als republikeinen) worden gesteund. Ook vele dierenorganisaties, politiebonden en kranten uit de staten Tennessee en Kentucky waar soring het meeste plaatsvindt scharen zich achter het voorstel.

Bewijs
Tijdens een inspectie vorig jaar door het ministerie van Landbouw bleek dat zo’n 87,5 procent van de onderzochte paarden positief werden getest op soring. Een gigantisch percentage, maar het kan nog erger. Uit een undercoveractie van de Humane Society of the United States tijdens een paardentraining bleek zelfs dat 100 procent van de paarden onderdeel waren van de verschrikkelijke soring praktijken. Alle dieren werden positief getest op de chemicaliën die worden gebruikt bij soring. De Humane Society publiceerde op haar website honderden bewijsstukken waaruit soring blijkt. Laten we samen met Wayne Pacelle hopen dat aan deze praktijken nog een einde komt voordat president Obama het Witte Huis verlaat.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat