Op 16 mei zullen er verkiezingen plaatsvinden in de staat Tamil Nadu in het zuiden van India. De Bharatiya Janata-partij (BJP), de huidige regerende partij in India, zet in de campagnestrijd de populistische belofte in om gevechten met stieren weer terug te brengen in Tamil Nadu.

dierengevechten
Jallikattu festival in India | Foto: Roehan Rengadurai/Flickr

Op dit moment zijn alle dierengevechten per wet verboden in India. Maar als ze het voor elkaar krijgen om gevechten tussen stieren legaal te maken in Tamil Nadu, zou dit een precedent scheppen waardoor alle soorten gevechten met dieren toegestaan zouden kunnen worden in het hele land.

Op 7 mei 2014 verbood het hooggerechtshof van India alle evenementen waarbij races en gevechten met dieren plaatsvinden. Het doel was het voorkomen van dierenleed tijdens festiviteiten. Ook bepaalde het hof dat de autoriteiten geen toestemming meer mogen geven voor dit soort evenementen.

India heeft goede dierenwelzijnswetten, maar vaak worden deze niet gerespecteerd of zelfs geïmplementeerd. Er worden illegale festivals met stieren en andere dieren gehouden, ondanks het verbod.

Voorbeeldfunctie
In 2014 maakte India een zeer belangrijke stap door eeuwenoude tradities te verbieden wegens dierenleed. Het land kreeg een voorbeeldfunctie, met name in Aziatische landen en stierenvechtlanden, waar vergelijkbare evenementen met dieren niet verboden werden vanwege de vermeende culturele waarde. Nu komt de internationale reputatie van het land in het gedrang. India dreigt de status van vooruitstrevend en betrouwbaar land ten aanzien van wetgeving te verliezen als het wrede evenementen met dieren blijft toestaan.

Petitie
CAS International is een petitie gestart, om aan BJP te vragen geen enkele vorm van wreedheid naar dieren toe te staan, in het bijzonder gevechten met stieren. Het toestaan van dierengevechten zou India neerzetten als een achtergebleven land en dat past niet binnen de lijn van het vooruitstrevend economisch beleid van de Indiase minister-president Narendra Modi.

CAS wil dat de regering van India de wetten handhaaft die dieren moeten beschermen tegen wreedheden zoals gevechten met stieren. India moet weten dat de wereld meekijkt! Teken daarom de petitie.

Persbericht CAS International