Een Zuid-Afrikaanse milieuorganisatie heeft een beloning uitgeloofd voor degene die de dader kan aanwijzen die de 11 maanden oude Hooker’s zeeleeuw in de omgeving van de Nieuw-Zeelandse stad Dunedin heeft doodgeschoten.

zeeleeuw
Hooker’s zeeleeuw | Foto: albatross2147/Wikipedia

The Seals of Nam, een non-profit organisatie die de commerciële zeehondenjacht in Namibië wil beëindigen, heeft NZ$ 1000 uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie en vervolging van degene die verantwoordelijk zijn voor de dood van de kleine zeeleeuw.

Kogelwond
De zeeleeuwpup werd vorig weekend door de Department of Conservation (DOC) op het Otago schiereiland op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland dood gevonden. Ze had een open wond in haar zijde die consistent is met een kogelwond en ze had een grote snee aan de andere kant van haar lichaam.

Rua, zoals de pup werd genoemd, was een van de 11 Hooker’s sea lion pups die afgelopen zomer zijn geboren. De Hooker’s sea lion is een met uitsterven bedreigde diersoort. Pat Dickens, van Seals of Nam, verklaart aan de Otago Times dat de ‘onverantwoorde daad van wreedheid tegen een bedreigde diersoort gewetenloos is’. Dickens:

“Het is een klap voor conservatiemaatregelen en de daad mag niet ongestraft blijven. We dringen er bij de autoriteiten op aan alles op alles te zetten om haar moordenaars te berechten.”

Dickens werd op de hoogte gesteld van de dood van de kleine zeeleeuw via Google alerts. Dickens:

“We hebben het met het bestuur besproken en de unanieme beslissing werd gemaakt om een beloning uit te loven.”

Ernstig bedreigd
De Hooker’s sea lion – ook wel bekend als een Nieuw-Zeelandse zeeleeuw of Whakahao in Māori – is een van de meeste bedreigde zeeleeuwsoorten ter wereld. Onderzoek heeft uitgewezen dat de grootschalige inktvisvangst de grootste veroorzaker is van het afnemen van de populatie van dit prachtige dier. In 2008 waren er nog maar 9000 Hooker’s sea lions over. Voor het eerst in 150 jaar plant een kleine groep Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen zich weer voort op de kust van het Otago schiereiland op het zuidereiland.

Lokaal zijn verdenkingen gericht op vissers, die de zeeleeuwen als bedreiging zien voor hun visvangst.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.