Meer dan 70 reuzegrote zoetwaterroggen – sommigen zo groot als een auto – zijn de afgelopen weken dood aangetroffen in de Mae Klong rivier in Thailand. Het is onbekend wat de massasterfte van de zoetwaterroggen heeft veroorzaakt.

reuzenzoetwaterroggen
Een nog levende reuzenzoetwaterrog wordt gered | Foto: screenshot video National Geographic

De grote sterfte van dit bijzondere dier is alarmerend, omdat er nog maar een paar van deze reuzenvissen over zijn. Reuzenzoetwaterroggen hebben de status ‘bedreigd’ op de Rode Lijst van de IUCN.

Zuurgraad
Thaise autoriteiten bestuderen momenteel de dode roggen met als doel de oorzaak van de massale sterfte te achterhalen. Ze hebben naar buiten gebracht dat de rivier in de gebieden waar de dode roggen zijn gevonden een iets hogere zuurgraad heeft dan normaal. Maar het is nog onduidelijk of er een relatie bestaat tussen de zuurgraad van het water en de sterfte van de reuzenvissen.

Sommige Thaise milieubeschermers vermoeden dat een recent lek van een ethanolplantage voor biobrandstof de roggen vergiftigd zou kunnen hebben. Anderen geloven dat de vissen zijn vergiftigd door cyanide, mogelijk bedoeld om andere vissen te doden.

Niet bejaagd
Zoetwaterroggen worden zelden gedood door vissers, omdat ze niet graag gegeten worden. Onlangs is er een levende zoetwaterrog gevonden in de rivier met een lengte van 4,3 meter en een breedte van 2,4 meter. Wetenschappers schatten dat het dier maar liefst ruim 350 kg woog.

Hoewel de zoetwaterrog niet wordt bejaagd sterven er regelmatig dieren omdat ze verstrikt raken in visdraden en –netten, en omdat ze gedood worden als bijvangst. Ze worden ook bedreigd door vervuiling, olielekken en dammen, die hun leefgebied verkleinen.

In de onderstaande video is te zien hoe groot deze bijzondere dieren zijn:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor