Binnenkort gaat ook België haar voorraad in beslag genomen ivoor vernietigen. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Laurette Onkelinx, bekendgemaakt tijdens een symposium ter gelegenheid van het dertigjarige CITES-verdrag in België.

België
Ivoor

“De boodschap die we daarmee willen geven, is dat de stroperij van olifanten een plaag is die we moeten uitroeien, en dat de ivoorsmokkel die daarvan het gevolg is tot mislukken is gedoemd, omdat de in beslag genomen voorraden nooit zullen worden geregulariseerd”, aldus de minister.

“Het is tegelijk een boodschap van vastberadenheid en van solidariteit met de Afrikaanse landen om ivoorcriminaliteit te bestrijden, en de wilde fauna en flora te beschermen die een uniek en waardevol goed zijn voor die landen en voor de mensheid.”

Begin januari vernietigde China ook haar voorraad in beslag genomen ivoor, in navolging van Frankrijk, de Verenigde Staten en de Filippijnen die hiermee een duidelijk signaal afgeven in de strijd tegen stroperij en de smokkel van ivoor.

Volgens organisatie Burn the ivory is de afgelopen dertig jaar twee derde van alle Afrikaanse olifanten afgeslacht voor hun ivoren slagtanden en is vernietiging van ivoor de beste oplossing om de handel tegen te gaan.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl