Hong Kong heeft bekendgemaakt 28 ton aan ivoor te gaan vernietigen. In totaal gaat dit zo’n twee jaar duren. Dit zal de grootste ivoorverbranding tot nu toe worden. De VS en de Filippijnen gingen Hong Kong voor met dit initiatief.

Hong Kong
Foto Credit: Tobi Roaming Africa via Compfight cc

Een jaar geleden nam Hong Kong meer dan zevenhonderd ivoorslagtanden van meer dan een miljoen dollar in beslag. De Filippijnen vernietigden afgelopen juni vijf ton in beslag genomen ivoor. Al snel zetten andere landen deze trend voort.

In 1989 werd de handel in ivoor officieel verboden. Ondanks dit verbod wordt er nog veel op olifanten gejaagd in verband met een grote illegale ivoormarkt. In China is de vraag naar ivoor nog altijd groot. Patrick Bergin, hoofd van de non-profitorganisatie African Wildlife Foundation, vindt deze actie van China extra speciaal, omdat ivoor altijd zo populair is geweest in China.

Leden van Property and Environment Research Centre (PERC) zijn van mening dat het verbranden van ivoor juist averechts werkt. Michael `t Sas-Rolfes is econoom en legt uit dat veel economen het erover eens zijn dat wanneer je iets op grote schaal vernietigt, datgene wat overblijft juist in prijs en waarde stijgt. Volgens deze theorie zou ivoor nu juist gewilder worden. Een oplossing volgens hem zou zijn om juist alle ivoor weer te gaan verkopen zodat het waardelozer wordt en mensen het niet meer zien als iets speciaals dat ze graag willen hebben.

Non-profitorganisatie Burn the Ivory is van mening dat het verbranden van ivoor wel de beste oplossing is. Deze organisatie meent dat in de laatste dertig jaar tweederde van alle Afrikaanse olifanten is geslacht voor hun slagtanden. Volgens een schattig van de organisatie worden wereldwijd zo’n 35.000 olifanten per jaar geslacht met deze reden.

Bronnen: National Geographic, YouTube, ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser

Omroep Piep!