Millieubeschermingsorganisatie WildLifeRisk uit Hong Kong heeft in het zuiden van China een slachthuis ontdekt waar jaarlijks zo’n 600 walvishaaien worden verwerkt. Dit is de uitkomst van een vierjarig undercover onderzoek. De walvishaai staat op de Rode Lijst van de IUCN en heeft de status ‘kwetsbaar’.

haaienslachthuis
Foto Credit: mstanley2710 via Compfight cc

Volgens WildLifeRisk is de fabriek in PuQi het grootste slachthuis voor walvishaaien. Onderzoekers vrezen dat dit slechts een van de vele fabrieken langs de Chinese kust is die zich bezig houdt met de handel in producten gemaakt van bedreigde haaien.

‘Hoe deze ongevaarlijke wezens, deze zachtaardige giganten uit de diepzee, op zo’n industriële schaal kunnen worden geslacht is onvoorstelbaar, aldus Paul Hilton en Alex Hofford, directeuren van WildLifeRisk. ‘Het is nog onbegrijpelijker dat dit bloedbad wordt aangericht voor onnodige luxeproducten, zoals lipstick, gezichtscrème, voedingssupplementen (Omega-3) en haaienvinnensoep.’

Uit de opnamen van WildLifeRisk blijkt dat de fabriek niet alleen walvishaaien verwerkt, maar ook grote blauwe haaien en reuzenhaaien. De drie haaiensoorten samen zijn goed voor zo’n 220 ton lucratieve haaienolie per jaar. Haaienhuiden en gedroogde vinnen worden veelal geëxporteerd naar Europese landen, zoals Italië en Frankrijk. De huiden gebruikt men in de leerindustrie voor tassen en de vinnen in Chinese restaurants, zo staat in het rapport.

De milieuorganisatie wil dat het slachthuis gesloten wordt en de handel gestopt. Walvishaaien staan zowel op de Rode Lijst van de IUCN als in Appendix II van CITES en China heeft zich ook aan het handelsverbod te houden.

Bron: ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Omroep Piep!Word nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur