Het is moeilijk om aan lemuren (Maki’s) te denken zonder het ‘I like to move it’-muziekje erbij te horen uit de iconische film Madagascar van DreamWorks. Het leuke aan deze lemurendans is dat deze gebaseerd is op hoe de dieren in het echt bewegen. Lemuren hebben krachtige been- en armspieren waarmee zij over de grond ‘dansen’ en van boom tot boom slingeren. Helaas wordt het leefgebied van deze prachtige primaten bedreigd door toenemende stroperij, landbouw en koolsteenwinning.

Bedreigde lemuren
Ringstaartmaki | Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Madagaskar

Madagaskar herbergt de meest bijzondere flora en fauna ter wereld. Dat komt omdat het eiland zich zo’n 165 miljoen jaar geleden afscheidde van Afrika. Daardoor is er een uniek ecosysteem ontstaan. Op Madagaskar komt 95 procent van de reptielen nergens anders ter wereld voor, 89 procent van de planten en 92 procent van de zoogdieren. Voorbeelden hiervan zijn de tomaatkikker (gekleurd zoals de naam veronderstelt, zie foto hieronder), de meeste soorten van de baobab – tevens de nationale boom van Madagaskar – en de hierboven genoemde lemuur.

Bedreigde lemuren
Tomaatkikker | Foto: Wikimedia Commons

Er zijn wel 105 verschillende soorten lemuren in allerlei kleuren en vormen. De grootste lemuren zijn de indri’s die zo’n 90 centimeter lang kunnen worden en de kleinste zijn de muislemuren, die maximaal 13 centimeter lang zijn. Voorheen leefden deze soorten in grote groepen over heel Madagaskar, maar zij zijn steeds meer versnipperd geraakt. Erik Patel, primatoloog bij de Lemur Conservation Foundation, probeert de resterende lemuren in kaart te brengen. Soms door hen stuk voor stuk te tellen.

‘Deze dieren zijn erg kwetsbaar,’ stelt hij. ‘Als je ze kan beschermen waar ze al leven heeft dat een hoop voordelen.’

Daarnaast worden er ook lemuren ondergebracht in reservaten, zoals dat in het noordoosten van het eiland genaamd Antanetiambo-reservaat. Dit park werd opgericht door Desiré Rabary, een voormalige varkensboer die elke extra cent opzij legde om zijn eigen lemurenreservaat te bouwen. Het gebied bedraagt 35 acres bamboebos en wordt omringd door boerderijen en dorpjes. Nu is Rabary een gerenommeerd natuurbeschermer, bioloog en gids. Evenals Patel stelt ook hij dat het belangrijkst is om kleine groepjes lemuren buiten de grote leefgebieden te beschermen, met name voor de zeldzame zijdesifaka, indri en vari.

Bedreigde lemuren beschermd

Voorlopig kunnen veel lemuren beschermd worden, maar door ontbossing en klimaatverandering zal hun leefgebied verschuiven. De hoop is dat de kleine habitatten de lemuren zullen redden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliette Ronteltrap