In El Casar, een stad op 51 kilometer afstand ten noordoosten van Madrid, is een illegale begraafplaats met resten van tenminste twintig honden gevonden. Vele honden zijn onthoofd en hun lichaamsdelen liggen verspreid in het riool.

Onthoofde honden
Foto: publiek domein

Clandestiene begraafplaats

De Spaanse dierenbeschermingsorganisatie ´Amores Peludos´ heeft bij de politie een melding gedaan van de ontdekking van een clandestiene hondenbegraafplaats in de omgeving van El Casar, waarna de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie (SEPRONA) een onderzoek is gestart. SEPRONA onderzoekt de hoe de talrijke hondenlijken in de nieuwbouwwijk Montezarzuela zijn terechtgekomen. De bouw van deze wijk is stil komen te liggen na de aanleg van de wegen en het rioleringssysteem. Alles wijst erop dat deze plaats door velen is gebruikt om de resten van hun huisdieren te dumpen. Veel lijken zijn aangetroffen in plastic zakken in het riool. Sommige honden zijn onthoofd om identificatie door middel van aangebrachte microchips te voorkomen.

Onthoofde honden

Naast de vele dieren die in plastic zakken zijn aangetroffen, lagen andere lichamen en lichaamsdelen verspreid in de riolering. SEPRONA probeert de identiteit van de honden te achterhalen, door middel van het lokale identificatiesysteem van Castilla La Mancha, dat bestaat uit een internetservice met microchips die bij huisdieren worden aangebracht. Doordat veel honden ontdaan zijn van het hoofd, kunnen deze echter niet geïdentificeerd worden.
De Spaanse politieke partij van de dieren PACMA heeft via Facebook aangekondigd juridische stappen te evalueren om de verantwoordelijken te bestraffen.

Dode dieren

Eigenaren van huisdieren zijn wettelijk verplicht het overlijden van hun huisdier te melden en te laten registreren. Ook zijn zij verplicht de lichamen door officiële instanties te laten cremeren of begraven. Dode dieren kunnen een risico vormen voor de dierengezondheid, volksgezondheid of het milieu. Wie zich niet aan deze wetten houdt, kan een boete van 3.000 euro opgelegd krijgen.

Een woordvoerder van de Spaanse politie:

“Dode dieren moeten met respect worden behandeld, ze mogen nooit in de steek worden gelaten, laat het uw gemeente, uw dierenarts of de SEPRONA weten en zij zullen u vertellen hoe u moet handelen.”

Bron

©AnimalsToday.nl Jennie Cools