Gelderland is bezig met het afschieten van maar liefst 3.500 wilde zwijnen op de Veluwe. Sinds 1 juli jl. zijn er al ruim 1.100 dieren gedood, zo meldde de provincie. Begin van de zomer waren er nog 4.800 wilde zwijnen en het is de bedoeling dat er uiteindelijk 1200 tot 1300 zwijnen overblijven. De Dierenbescherming is het volstrekt oneens met deze zinloze en dieronvriendelijke aanpak.

Wild zwijn met jongen

De provincie zegt dat een van de belangrijkste redenen voor het afschot ‘het belang van de dieren zelf’ is. Het afschieten van duizenden gezonde dieren kan nooit in het belang van de dieren zijn, zo stelt de Dierenbescherming terecht. Ook lost het geen problemen op. Wilde zwijnen zijn in staat zich snel voort te planten, waardoor afschot niet tot het gewenste resultaat leidt. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de voortplantingssnelheid verhoogd wordt onder hoge jachtdruk.

De Dierenbescherming wijst de provincie op de nodige alternatieven die er zijn, zoals het onderhoud van bermen, verlagen van de maximumsnelheid, het plaatsen van hekken, waarschuwingsborden en wildspiegels.

Bron ©PiepVandaag.nl