In het huis van Marseille in Amsterdam is van 3 tot 14 oktober een zeer aangrijpende tentoonstelling te zien van fotograaf Yasusuke Ota: De achtergelaten dieren van Fukushima.

De achtergelaten dieren van Fukushima
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota

Een dag na de tsunami op 11 maart 2011 werd bewoners, binnen een straal van 20 kilometer van de kerncentrale, opgedragen het gebied direct te verlaten. Bezittingen moesten ze achterlaten en ook hun dieren mochten ze niet meenemen.

Yasusuke Ota is een van de vrijwilligers die de zogenaamde “No Go zone” in trok om dieren te redden. Wat hij aantrof was een regelrechte hel op aarde. Uitgemergelde paarden en varkens in stallen en koeien die niet meer op hun benen konden staan. Huisdieren die zijn verhongerd terwijl ze vastgebonden zaten aan hun hok of in een huis waren opgesloten. Maar ook dieren die overleefden en nog steeds tevergeefs wachten op terugkeer van hun baasje.

 “Deze tragedie werd om een of andere reden niet opgepikt door de Japanse media. De waarheid is dat er zelfs anderhalf jaar na de ramp gewoon geen hulp is voor deze dieren. Ik voelde dat ik dit bekend moest maken aan de wereld en iedereen het bewijs moest laten zien wat er echt gebeurd is”

“Please don’’t turn your eyes from the reality,” aldus Yasusuke Ota.

Hieronder volgt vast een voorprofje van de indrukwekkende foto’s van Yasusuke Ota, met commentaar van de fotograaf zelf. Klik hier voor meer informatie over openingstijden en locatie van deze tentoonstelling.

De achtergelaten dieren van Fukushima
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota
De achtergelaten dieren van Fukushima
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota | Zijn vacht is gehavend en je kan eraan zien wat de kat allemaal doorstaan heeft. Toch werd hij een maand later dood gevonden.
De achtergelaten dieren van Fukushima
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota | Minisama stad. Ik noemde het kleine teckeltje dat bij de door de tsunami verwoeste dijk bleef, ‘Kurumi’. We hebben verschillende malen geprobeerd om haar te redden, maar in september kwam het nieuws dat ze overleden was.
De achtergelaten dieren van Fukushima
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota | Op een hete dag in juli proberen varkens die uit de varkenshouderij ontsnapt zijn zichzelf af te koelen in een klein plasje water.

Persbericht Huis Marseille Museum voor Fotografie ©PiepVandaag.nl