Een rechter in Madrid heeft besloten het plan om 2.700 verwilderde geiten in de Guadarrama bergketen te doden te stoppen. De rechter besloot dit naar aanleiding van een aanklacht van de Spaanse dierenpartij PACMA tegen de milieucommissie van de deelstaat Madrid.

Verwilderde geiten
Dood verwilderde geiten in Spanje gestopt | Foto: PACMA

Het doden van deze dieren is inmiddels al een aantal keer uitgesteld vanwege het gebrek aan enige voorbereiding of protocol vanuit de deelstaat Madrid. De rechter heeft om deze reden het doden van de verwilderde geiten geannuleerd en gaat onderzoek doen naar de aanklacht van PACMA. De Spaanse dierenpartij beweert dat er geen legitimiteit bestaat om de 2.700 verwilderde geiten in de Sierra de Guadarrama te doden.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werden de geiten in dit gebied geplaatst. Er is nooit enig beleid geweest op het controleren en volgen van de geitenpopulaties vanuit de deelstaat Madrid. Inmiddels leven er zo’n 4.000 geiten in deze bergen.

Andere alternatieven
PACMA wil dat er naar andere alternatieven wordt gekeken en dat er in geen enkel geval naar de optie wordt gegrepen om de dieren te doden om de populaties te beheren.

In Spanje wordt er al op diverse plekken jacht gemaakt op te hoge populaties van verwilderde geiten. Zo werden er in april van dit jaar veel geiten gedood op de Canarische Eilanden en werden de pogingen van PACMA om alternatieven aan te dragen genegeerd. Ook op de Balearen, op het eiland Es Vedrà, werd eerder dit jaar bijna de gehele populatie van verwilderde geiten gedood met als doel de flora van het eiland te beschermen. Beide gevallen zorgden voor veel oproer vanuit de Spaanse bevolking, vooral omdat alternatieven om het probleem op te lossen niet werden gehoord. Hopelijk leiden deze protesten voor een nieuwe aanpak in de Sierra de Guadarrama.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.