Hond en kat - castrerenDierenrechtenorganisatie Vier Voeters en Dierendokters Hilversum slaan de handen ineen in de strijd tegen zwerfdierenleed en overvolle asiels. Mensen kunnen op 24, 26 en 28 november gratis een zwerfdier langsbrengen om te laten castreren. Ook mensen met kleine inkomens die altijd hebben afgezien van castratie vanwege de hoge kosten, zijn welkom.

Bijna overal ter wereld komen verlaten of weggelopen honden en katten voor. In Nederland, maar vooral ook daarbuiten. Ze leven alleen op straat en planten zich oncontroleerbaar snel voort. Als daar niets aan gedaan wordt, zorgt deze situatie al snel voor grote aantallen zwerfdieren. Dat zorgt voor problemen voor zowel mens als dier.

In een poging het probleem op te lossen en te verbergen voor toeristen worden zwerfdieren door lokale autoriteiten vaak bruut afgeschoten, doodgeslagen of vergiftigd. Het probleem wordt hiermee niet opgelost. De lege plek die de ene hond achterlaat, wordt al snel weer opgevuld door een ander verwaarloosd dier dat zich op zijn beurt ook weer gaat voortplanten.

De aanpak van het VIER VOETERS project Stray Animal Care is de enige effectieve lange-termijn methode gebleken om dit probleem op te lossen. Met de bescherming van dieren in gedachte, wordt gewerkt aan een gebiedsbrede geboortebeperking. Dat houdt in dat alle honden in een bepaald gebied gecastreerd worden en medische zorg krijgen. In ruil daarvoor moeten de lokale autoriteiten beloven geen zwerfhonden meer te doden. Ook moeten zij lokale dierenartsen opleiden om het castratieproject op de lange termijn voort te zetten.

De cijfers over zwerfdieren in Nederland lopen uiteen, maar vermoedelijk gaat het om enkele tienduizenden, waarvan het merendeel katten. Hoewel het probleem niet zo groot is als in sommige andere landen, raken de asiels ook in ons land overvol. De dieren belanden op straat door onachtzaamheid van eigenaren, bijvoorbeeld doordat ongecastreerde huiskatten in aanraking komen met andere katten. En dat vergroot het probleem.

De actie wordt gesteund door voormalig NOS-presentatrice Marjon de Hond. ‘Het zwerfdierenproject gaat mij zeer aan het hart,’ zegt ze. ‘De honden komen tegen wil en dank op straat terecht en massale ruimingen zijn het gevolg. Vier Voeters castreert de dieren zodat de populatie niet verder kan groeien, op voorwaarde dat de ruimingen zullen stoppen. Ik vind het bereiken van deze overeenkomst een groot succes en hoop dat veel steden en landen zullen volgen. Overigens heb ik zelf natuurlijk ook mijn katten en konijn laten castreren!

Wil u een hond of kat laten castreren?
Neem dan contact op onderstaande dierenarts voor het maken van een afspraak op 24, 26 of 28 november. Wees er snel bij, want er is beperkte capaciteit!

Dierendokters Hilversum
Stationsstraat 6a
1211 EM HILVERSUM
T: 035-6244228
E: edoze@dierendokters.com

Bron: Vier Voeters